Den låga räntan blir en smäll mot din plånbok
Mycket talar för att en första räntehöjning dröjer ännu längre än Riksbanken flaggat för.
Samtidigt har minusräntans negativa inverkan på din plånbok blivit allt tydligare.
Räntefesten helt enkelt inte lika kul längre.
Att direktionen skulle enas i något annat än att Stefan Ingves och resten av direktionen låter räntan ligga still på torsdag är otänkbart. Dramatiken ligger i när starten går för en första räntehöjning. Och det är mer upplagt för en rysare än på länge.
För en höjning talar, åtminstone vid en första anblick, inflationen. I mars ökade den till två procent, precis i enlighet med Riksbankens mål. Dessutom går svensk ekonomi bra och den svenska kronan är svag. Direktionen har själv aviserat en första räntehöjning antingen vid nästa räntebesked, i juli, eller i september i år.
Men det är en deadline bedömare nu inte ger mycket för.
Inflationen ser sämre ut om vi rensar för energipriser. Då ligger den på 1,5 procent och det räcker knappast för att Stefan Ingves ska bli nöjd och våga höja.
Vi håller hårdare i plånboken
I ekvationen ingår nu även bostadsmarknaden, som svajar betänkligt. Det kan få effekten att vi håller hårdare i våra plånböcker, vilket kan få svensk ekonomi att växa långsammare. Dit vill inte Riksbanken. På Nordea tror man därför rentav att Riksbanken väntar till slutet av 2019 med en första höjning av reporäntan. Andra nöjer sig med att säga att det sker först senare i år.
Det kan få de här följderna för din plånbok.
1. Låg bolåneränta, visst. Men Riksbankens reporänta har numera bara en indirekt påverkan på din bolåneränta. Vad amerikanska Federal Reserve gör spelar exempelvis också in, och där har serien av räntehöjningar redan påbörjats. Stigande marknadsräntor bör slå igenom förr eller senare i våra bolåneräntor.
2. Vi har i dag noll ränta på sparkontot hos storbankerna, vilket just beror på Riksbankens minusränta. Med den inflation vi ändå har innebär det i praktiken minusränta på sparkontot. Dina pengar krymper i värde.
3. Ju längre Riksbanken avvaktar med en höjning riskerar din pension att på allvar påverkas. De räntepapper pensionsbolagen placerar dina pengar i ger på grund av minusräntan ingen avkastning. Dessutom orsakar den negativa spiraler eftersom den gör att pensionsbolagen kan tvingas skriva upp sin skuld till kunderna, vilket utlöser krav på att bolaget måste placera ännu mer i räntor. Som i sin tur ger ännu lägre avkastning. Draget till sin spets kan alltså projekt minusränta leda till lägre pensionsutbetalningar.
4. Som vi alla vet har räntefest inneburit lånefest, med uppblåsta priser. Smällen, med sjunkande priser, kom redan i höstas.
Räntefesten för hushållen är med andra ord inte lika rolig längre. Mycket står på spel när vi på torsdag får veta om projekt minusränta förlängs ytterligare.
Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/frida-bratt/darfor-blir-laga-rantan-en-small-mot-planboken/