”Det är världsklass”

By Uffe Bodin

En perfekt avvägd flippmacka från Oliver Ekman Larsson och ett klassavslut från en hårt uppvaktad William Nylander. Tre Kronors matchvinnande 2–1-mål i VM-kvartsfinalen mot Schweiz fick Rikard Grönborg att gå i spinn.
– Det är världsklass, säger han efter 3–1 mot Schweiz.

Det blev en tuff kamp för att säkra semifinalplatsen i VM. Tre Kronor lyckades besegra Schweiz med 3–1, men segern satt långt inne och det krävdes både skitgöra och artisteri för att bädda för lördagens batalj med Finland i Köln.

Efter en lovande inledning, ett tidigt 1–0-mål och vind i seglen började Tre Kronor drabbas av en hel del bakslag. 1–1 efter ett självmål av Oliver Ekman Larsson följdes upp av ett fyra minuter långt boxplay i upptakten av den andra perioden. I efterdyningarna av det hamnade svenskarna på hälarna och fick förlita sig på Henrik Lundqvists målvaktsspel för att hålla 1–1.

Då klev William Nylander fram. Hans sjätte mål i turneringen var en bländande uppvisning från start till mål. Det började med Oliver Ekman Larssons snabba uppfattningsförmåga, briljanta passning och följdes upp av Nylanders envishet, förmåga att hålla bort bevakaren och avslut mellan benen på målvakten Leonardo Genoni.
– Det är världsklass, säger förbundskapten Rikard Grönborg.
– Det är inte bara hans avslut, utan det är passningen från Oliver Ekman Larsson också. Det är sådant jag brukar kalla oxfilé-spel, och det är sådant man måste ha om man ska gå långt.

”DE NÄSTAN VILL VARA UNDERDOGS”

Alexander Edler sköt försäkringsmålet till 3–1 i tredje perioden och nu väntar något överraskande Finland i lördagens semifinal. Eller ja, inte överraskande om man frågar Grönborg.
– Faktiskt inte. De har blivit sågade mycket i den här turneringen och man vet att de killarna har mycket stolthet i sig, säger han apropå vårt östra