Dold kamera visar hur getter plågas för sin ull

En film där angoragetter plågas till döds har fått H&M och andra klädjättar att införa totalstopp för ull av mohair.

– Getter och lämnas skrikande av smärta och rädsla på golvet, allt för att kunna göra mohairtröjor eller scarfar, säger Anne Brainard på djurrättsorganisationen Peta.

Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) har i smyg dokumenterat hur angoragetter behandlas på gårdar i Sydafrika.

Bilderna, som bland annat publicerats av The Guardian, visar hur djuren plågas och far illa för att människor under vidriga former ska utvinna den dyrbara och exklusiva ullen mohair, som bland annat används i damkappor.

De skrämmande filmbilderna visar hur getter kastas runt på marken, blir slagna, stympas och dödas.

https://youtu.be/EO0DCHY33Yg

Det kan inte beläggas att det är ullen från de tolv gårdarna där Peta smygfilmat som verkligen når H&M-butiker i exempelvis Sverige.

Men några av världens största klädkedjor – som amerikanska GAP, spanska Zara och svenska H&M – går ändå ut och förklarar stopp för mohair-kläder i sortimenten, skriver The Guardian.

LÄS MER: Hemliga meddelanden hittade i kläder på Zara 

H&M, med 4 700 butiker över hela världen, säger att det varit svårt att kontrollera exakt varifrån material som mohair kommer ifrån.

– Därför har vi bestämt att totalförbjuda all mohair i vårt utbud senast 2020, säger en talesperson enligt Guardian, och fortsätter:

– För oss är det av högsta vikt att djur behandlas väl. Vi har haft en dialog med Peta i flera år och ställer oss helt bakom dem här.

H&M ska nu leta efter alternativa material.

Tröja med inslag av mohair – från H&M:s webbsida.

”Lämnas skrikande på golvet”

Angorageten lever på hög höjd i Nordamerika, Sydafrika, Turkiet och i västra Asien. Hälften av all mohairull kommer från gårdar i Sydafrika.

– Getter och killingar lämnas skrikande av smärta och rädsla på golvet, allt för att kunna göra mohairtröjor eller scarfar. Vi uppmanar konsumenter att kolla vad plaggen är gjorda av. Står det mohair så låt det hänga, säger Anne Brainard på Peta.

2013 drev Peta igenom ett liknande säljstopp för kläder gjorda av päls från angorakaniner efter att ha smygfilmat hur djuren flåddes levande på kinesiska fabriker. 

”Vi säger ett klart och tydligt NEJ till päls, och har sedan länge förbjudit skinn från exotiska och utrotningshotade djur. Sedan 2013 gäller det även angora, och senast 2020 kommer vi helt att förbjuda mohair”, skriver H&M i dag. 

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/dold-kamera-visar-hur-getter-plagas-for-sin-ull/

kommentarer