En jordnära stjärnförfattare

Internationell författarscen Den amerikanske författaren Richard Ford gillar att besöka andra länder och han verkar tycka om Skandinavien. Förra året var han på Louisiana Literature, i danska Humlebæk, och på onsdagskvällen kom han till Internationell författarscen på Malmö stadsbibliotek. Precis som vid framträdandet i Danmark blir det fullsatt.

Richard Ford i samtal med Synne Rifbjerg.
Malmö stadsbibliotek.
Onsdag den 24 februari.

Det är samma intervjuare som på Louisiana, Synne Rifbjerg, som samtalar med Richard Ford. Jag befarar först att det ska bli en ren repris av ett samtal jag redan har hört, men det hela utvecklar sig till en helt ny och mycket underhållande och dynamisk dialog.

Väl att märka är det första gången Richard Ford besöker Malmö och han är klart imponerad av Stadsbibliotekets format och arkitektur. Tonen som slås an är lättsam men likväl finns det ett allvar som till och från kommer fram under kvällen. Det ska understrykas att få författare med Fords internationella renommé är så avslappnat jordnära i sin syn på skrivandet. Inledningsvis frågar Rifbjerg om Fords syn på ordet karaktär. Eftersom det dels kan betyda både personlighet och litterär gestalt blir Fords svar uppdelat i dels ett resonemang om vad som formar en människa, dels en redogörelse för

Läs mer här: En jordnära stjärnförfattare

kommentarer