En kvartett nyskrivet

Läsvärt

Sara Stridsberg, Anna-Karin Palm, Susanna Alakoski och debuterande Malou von Sivers bjuder på nyskriven novellkonst i februari månads Novellixsläpp.
Allra mest fängslas jag av Anna-Karin Palms Älven där forsande vattenljud bär en livshistoria fångad i en enda förmiddag. Det är vackert, sorgligt och vardagligt uppgivet på ett språk som hittar rätt hela tiden. Lyssna bara på den här meningen: ”Älvens bana ristad på insidan av ögonlocken, hon ville verkligen inte öppna ögonen. Inte så här.” Även Susanna Alakoskis Omsorgen fångar mycket i en kort stund. Här är det Pernilla som jobbar på ett vårdboendeoch och har en ledig eftermiddag för att förbereda en middag för arbetskamraten Gun-Marie. Beskrivningar av matförberedelser varvas med Pernillas beskrivning av arbetsplatsen – av de boende, av lönestrategier, av det tunga i arbetet, av den molande värken i ryggen. Och genom alltihop ett stråk av Pernillas uppriktiga kärlek till sitt jobb. Det här är en både effektiv och kärleksfull arbetsplatsbeskrivning skriven med Alakoskis sedvanligt drabbande prosa och genomlysande kritiska blick.
Sara Stridsbergs bidrag i kvartetten är den något gåtfulla men fängslande novellen American Hotel – ett mörk drama om kärlek och död i en övergiven skyskrapa i Detroit skrivit med en text som gömmer gåtor och obehagliga

Läs mer här: En kvartett nyskrivet

kommentarer