Första världskriget i inkännande språkdräkt

Recension

BOK
Stridens skönhet och sorg 1916
Författare: Peter Englund
Förlag: Natur och kultur

För en del år sedan besökte jag den lilla gränsstaden Verdun i Lorraine i norra Frankrike med det intilliggande enorma slagfältet från 1916, där det största och längsta slaget stod under första världskriget. Här bekämpade i huvudsak den tyska och franska armén varandra under tiden februari-november med ofattbara förluster.
Samtidigt pågick det kanske ännu blodigare slaget vid Somme i nordvästra Frankrike, där inte minst den brittiska armen led svåra förluster. Sammantaget stupade på västfronten under kriget en miljon soldater på vardera sidan, en ofattbar siffra.

Vid mitt besök i Verdun, närmare hundra år efter slaget där, var det fortfarande förbjudet att röra sig fritt på slagfältsområdet på grund av risken för att utlösa blindgångare eller att bli smittad av de stelkrampsbakterier som jorden på platsen fortfarande är kontaminerad av. Intill slagfältet ligger det enorma benhuset, ossuariet, där skelett och benknotor efter 130 000 stupade men ej identifierade soldater ligger i en enorm byggnad med inglasad sockel.
Här skakade för en del år sedan François Mitterrand och Helmut Kohl hand med varandra som en symbolisk gest för ett nytt förhållande mellan Tyskland och Frankrike.

De här minnesbilderna dyker upp när jag läser tredje bandet

Läs mer här: Första världskriget i inkännande språkdräkt

kommentarer