Förvarnat Finland gick inte i samma fälla som USA

By Uffe Bodin

De fick se USA chockas av Slovakien natten mot fredag. Finland var därmed förvarnat om vad kvällens JVM-motståndare i Buffalo kunde ställa till med – och höll undan. Det blev seger med 5–2. ¨

Finland har chansen att bli tvåa i JVM:s A-grupp. Sent på lördagen besegrade man Slovakien med 5–2 och passerade USA i tabellen. Samma USA som man möter i den avslutande gruppspelsmatchen på nyårsafton.

Finländarna hade ett stadigt grepp om matchen mot Slovakien, men precis som i den föregående matchen mot Danmark lyste effektiviteten med sin frånvaro. Till skillnad från USA klev man inte i den slovakiska fällan och föll offer för motståndarnas snabba spelomställningar. Det var en smula nervöst när Samuel Bucek, som ordnade skrällen mot USA, reducerade till 2–3 halvvägs in i den tredje perioden.

TROTS FÖRLUSTEN – BRA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR SLOVAKIEN

Tidigare Frölundaforwarden Joni Ikonen, yngre bror till Brynäs Juuso Ikonen, kunde dock skapa lugn och ro när han satte viktiga 4–2 några minuter senare. Innan matchen var över fixade även den finska fjärdekedjan sitt andra mål i matchen när Markus Nurmi sköt 5–2.

Joona Koppanen, Aapeli Räsänen och Aleksi Heponiemi sköt också mål för Finland, som har tagit sex av nio möjliga poäng på sina tre första matcher. Martin Bodak gjorde slovakernas första mål.

Slovakien avslutar gruppspelet med att möta Danmark. Om inte Danmark skulle lyckas slå Kanada i natt räcker det med en poäng i den matchen för att Slovakien ska nå kvartsfinal. Besegrar man Danmark samtidigt som USA bara tar en poäng eller förlorar den avslutande matchen mot Finland kan slovakerna dessutom sluta trea i gruppen och undvika ettan i grupp B i en kvartsfinal.