Förenkla byggandet
Ett av Sveriges största samhällsproblem just nu är bostadsbristen. I 240 av 290 kommuner är det svårt att få en bostad. Det betyder att bostadsbristen spritt sig långt utanför storstäderna, även till den svenska landsbygden.
Ändå har regeringen inte tagit bostadskrisen på allvar. De införda subventionerna ger ingen nämnvärd effekt. De går till kommuner som ändå skulle bygga bostäder, och byggföretagen har förklarat att de inte spelar någon roll. Möjligen ökar de byggbolagens vinster.
Istället måste regelförändringar göras, så att det blir enklare att bygga och så att det blir möjligt att bygga även utanför de större orterna.
En förändring, som bland andra Centerns bostadspolitiske talesman Ola Johansson pekat på, är att de nya redovisningsreglerna för kommunala bostadsbolag måste förenklas, så att inte direktavskrivning av nya bostäder måste göras om ”marknaden” inte pekar på snabb lönsamhet. Det hindrar framför allt byggande i mindre orter, där privata fastighetsbolag inte bygger.
Allmänt måste regelförenklingar genomföras, för att snabba på byggandet. Det är särskilt viktigt utanför tätorterna, där betydligt enklare regler för att bygga såväl enstaka villor som flerfamiljshus och småhusområden bör införas.
För att göra det möjligt att bygga på landsbygden behövs också utökade kreditgarantier för att finansiera byggandet, eftersom bankerna ofta är njugga med krediter till hus som kanske kostar mer att bygga än de skulle kunna säljas för.
Att bygga strandnära måste också bli lättare. De förändringar som gjordes för några år sedan har inte gett avsett resultat, bland annat på grund av länsstyrelsernas tillämpning. Att Naturvårdsverket nu ska se över strandskyddsreglerna är välkommet.
Fler åtgärder behövs, men det viktiga är att initiativ tas som snabbt leder till att bostadsbyggande förenklas. Alla partier har ansvar för att skapa en bred majoritet.
Läs mer här: Förenkla byggandet