Framtidens stjärnor sätts på prov

By axehil

Malmö De bästa eleverna från kök, servering, hotell och turism visar upp sina kunskaper under Gymnasie-SM på Värnhemsskolan.

Det var först under lördagen, mästerskapets sista dag, som det blev action på riktigt på Värnhemsskolan efter att fredagen ägnats åt teori.
I de fyra kategorierna tävlade sex lag med två elever i varje från olika gymnasieskolor. Skånes position som ett framstående matlandskap kunde anas genom att flest finalister kom just därifrån.
Kockarna fick ett urval av ingredienser för att komponera en trerätters meny. Bland ingredienserna fanns bland annat tupp och panko.
– Vi bedömer hur de arbetar, både det hantverksmässiga, hygien, och om de håller ordning och reda omkring sig, säger Bengt Sandberg från Stockholms hotell- och restaurangskola.
– Sen bedömer vi självklart komposition, hur de olika delarna passar ihop, och smak.

Dessutom ska kockar och serveringspersonal kunna samarbeta, och under fredagen träffades kockar och serveringspersonal från olika skolor för att bekanta sig med varandra.
Kocken Fabian Mibson från Värnhemsskolan var en av dem som tagit sig enda vägen till SM. Han är beredd på en del hundår när han väl kommer ut i yrkeslivet.
– Jag älskar restaurangmiljön och att laga mat, säger Fabian Mibson.

Det är ett tufft jobb?
– Ja, men det är det som är kul, att det är stressigt. Man måste kämpa hårt och jobba för ingenting i början.

De framtida servitörerna och servitriserna fick framför ett antal domare, under djup tystnad, ägna sig åt tranchering av kött och fileing av fisk. En av dem var Caroline Radsten från gymnasieskolan Vipan i Lund.
– Det var lite nervöst, men det känns bra säger Caroline Radsten strax efter att hon fileat fisk.
Den sociala aspekten blev avgörande när hon skulle välja utbildning.
– Man träffar mycket folk och ingen dag är den andra lik, plus att du kan jobba inom så mycket.

Vinnarna i kategorierna kock och servering får en möjlighet att

Läs mer här: Framtidens stjärnor sätts på prov

kommentarer