Fullmäktige gav grönt ljus för spårvägen

LUND Kommunfullmäktige i Lund godkände på torsdagskvällen igångsättningstillståndet för spårvägen. Det innebär att kommunen kan börja handla upp själva arbetet och att Skånetrafiken kan köpa in vagnarna.

Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande, var mer än nöjd.
– I dag gav fullmäktige grönt ljus för spårvägen. Strax före klockan nio fattade Trafikverket sitt beslut om finansiering och strax före klockan åtta i kväll tog fullmäktige detta beslut. Det är en historisk dag för Lund. Vi har jobbat för detta sedan 1990-talet, sade han.

Igångsättningstillståndet stöddes av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna.
Beslutet är inte villkorat gällande finansieringen. Det saknas 70 miljoner för att hälften av pengarna ska vara säkrade. Det innebär att Lunds kommun kan få betala något mer än vad som var tänkt. Anders Almgren har dock gott hopp om att de återstående miljonerna ska gå att få in från annat håll.
– Vi har goda utsikter att få in privat kapital. Det pågår samtal. Jag vill inte gå in på det mer just nu, sade han.

Torsdagskvällens beslut i fullmäktige innebär också att Lund får behålla de 27 miljoner för förstudier som Europeiska investeringsbanken redan har skjutit till. Hade beslutet dröjt till efter årsskiftet, hade kommunen fått betala tillbaka den summan.
Anders Almgren menar att

Läs mer här: Fullmäktige gav grönt ljus för spårvägen

kommentarer