Gårdsförsäljning ett för stort vågspel
Liberalerna i Skåne lanserade i söndags, just i inledningen till den ”folknykterhetens vecka” som numera drivs istället för den traditionella Folknykterhetens dag på Kristi himmelsfärdsdagen, ett krav på att låta Skåne bli försöksområde under tre år för gårdsförsäljning av öl och vin.
Ingen tror väl att gårdsförsäljning i sig skulle leda till omfattande missbruk av alkohol. Det är inte argumentet från dem som är tveksamma eller negativa.
Däremot är risken att gårdsförsäljning skulle hota den grundbult i den svenska socialpolitiken som Systembolagets försäljningsmonopol är.
I Finland med Alko har gårdsförsäljning införts – men i mycket begränsad skala. Det är bara alkoholprodukter tillverkade av lokala bär som tillåts. Vindruvor är knappast lokala i Finland eller Sverige. Humle och korn som är råvaror till öl är inte bär. Så att Finlands gårdsförsäljning inte anmälts till EU-domstolen och därför tillåtligheten inte prövats – volymen blir så marginell med de begränsande reglerna – gör inte denna till bevis på att gårdsförsäljning accepteras. Och i EU är det domstolen som bestämmer, oavsett vad politiker i Sverige eller regeringscheferna i Rådet tycker.
Så visst skulle gårdsförsäljning kunna ha en viss positiv effekt för några gårdar i Skåne. Men konsekvenserna för hela landet om Systembolagets monopol skulle tvingas upphöra är betydligt mer omfattande.
Läs mer här: Gårdsförsäljning ett för stort vågspel