Gör stöden enklare
Opinion
Arbetslösheten minskar, men andelen av de arbetslösa som har mycket svårt att få ett jobb ökar samtidigt. Det gör Arbetsförmedlingens jobb svårare. Det är också huvudorsaken till debatten om att ge möjlighet till lägre löner för främst nyanlända invandrare men kanske också andra utan tillräcklig utbildning för att komma in i arbetslivet.
Motståndarna till den här typen av lågavlönade jobb hänvisar till att det finns subventionerade jobb inom arbetsmarknadspolitiken. Men de utnyttjas i begränsad utsträckning, vilket skulle innebära att det inte är lönekostnaden som är huvudsaken.
En sak är självklar – det är ett mångfacetterat problem som inte har en enda lösning. Många olika förslag behöver prövas och kombineras.
Därför är Arbetsförmedlingens utspel om att olika anställningsstöd ska bli enklare och mer enhetliga välkommet. Det kan göra att fler företag blir intresserade av att anställa långtidsarbetslösa och nyanlända flyktingar.
Att en ny regering ändrar stödformerna mer till namnet än till funktionen är inget nytt. När Alliansregeringen tillträdde byttes plusjobben och aktivitetsgarantin ut mot nystartsjobb, instegsjobb och fas 3 (som sedan bytte namn till utvecklingsfasen). Att dessa former nu ska bytas mot nya beteckningar innebär därför inte någon förbättring.
Men om AF:s generaldirektör Mikael Sjöberg verkligen lyckas göra stöden enklare att använda och mer enhetliga …
Läs mer här: Gör stöden enklare