Gränskontrollerna hotar Nordens gränslöshet
Opinion
Nordiska Rådet diskuterar i går och i dag hur det nordiska samarbetet ska kunna stärkas, trots att länderna infört gränskontroller vid de gränser som i mer än 60 år varit öppna, sedan den nordiska passunionen infördes 1954.
Det är bra att parlamentarikerna i Nordiska Rådet för den här debatten, trots att partierna såväl inom länderna som i rådet är oense om hur migrationspolitiken ska utformas. Däremot är det enighet, åtminstone bland de nordiskt engagerade i Rådet, om att gränskontrollerna försvårar den nordiska samhörigheten.
Rådets ordförande Henrik Dam Kristensen sa efter att Sverige infört gränskontroller vid Öresund att ”det leder ofrånkomligen till ett avbräck för hela det positiva samarbetet”.
Föreningen Norden i de olika länderna önskar självfallet gemensamma nordiska lösningar istället för att länderna arbetar var för sig och mot varandra. De danska och svenska Europarörelserna har krävt att gränskontrollerna ska avskaffas så snart som möjligt.
Det finns också mer långtgående tankar om att utveckla det nordiska samarbetet. För några år sedan kom debattören Gunnar Wetterberg med en uppmärksammad bok som förespråkade en nordisk förbundsstat. Den var Nordiska Rådets årsbok. Tankarna togs väl emot från de flesta håll.
Nordiska Rådet diskuterar nu ett gemensamt nordiskt medborgarskap, vilket är en god början. Den nordiska …
Läs mer här: Gränskontrollerna hotar Nordens gränslöshet