Gustav Forsling bröt trenden – orsakade straff och blev matchvinnare

By Uffe Bodin

Efter fem raka förluster var Chicago Blackhawks i stort behov av ett trendbrott. Det levererades av svenske backen Gustav Forsling. Med fem sekunder kvar av förlängningen i mötet med Buffalo Sabres klev 21-åringen fram.
– En otroligt skön känsla, säger Forsling efter övertidssegern med 3–2 där han gjorde tre poäng – och orsakade en straff i förlägningen.

Gustav Forsling har haft en övertygande höst i NHL. Efter att ha matchats sparsamt av coachen Joel Quenneville under fjolårets rookiesäsong har den tidigare Linköpingsbacken fått betydligt större förtroende i år och bildat ett stabilt backpar med tjecken Jan Rutta. Den senaste månaden har Forsling bara varit under 20 minuters speltid vid ett tillfälle. Då spelade han 19.59 i en bortamatch mot New York Rangers.

Men även om Forsling personligen upplevt en förhållandevis stark inledning på säsongen har inte Chicago Blackhawks gjort detsamma. Faktum är att det före detta storlaget upplevt något av en riktigt oroväckande dipp sista tiden. Inför nattens möte med Buffalo Sabres hemma i United Center hade Blackhawks fem raka förluster.

Nu var det inte långt ifrån att nattens match gick åt pipsvängen också. Att det ens blev förlängning berodde på att Tommy Wingels hade kvitterat i numerärt underläge, efter förarbete av Forsling, med drygt tre minuter kvar av tredje perioden.

48 RÄDDNINGAR AV ROBIN LEHNER

I förlängningen använde Forsling sedan otillåtna medel för att stoppa Jack Eichel vid ett friläge. Det resulterade i en straff som comebackande målvakten Corey Crawford stoppade. För Gustav Forsling blev kontrasten mellan himmel och helvete stor när han avgjorde matchen genom att överlista Robin Lehner med fem sekunder kvar av förlängningen.
– En otroligt skön känsla. Vi visste att det här skulle hända. Vi har stort självförtroende