Hög­re mål be­hövs

Opinion

Om tre vec­kor, den 30 no­vem­ber, in­leds Pa­ris­topp­mö­tet om kli­matet. Det finns hopp om att mö­tet ska re­sul­tera i ett av­tal som alla länder ställer sig bak­om. Det be­ror dels på att stra­te­gin in­för mö­tet har varit an­nor­lunda än in­för Kö­pen­hamns­mö­tet 2009 som blev ett fi­as­ko, dels att tek­nik­ut­veck­lingen har gjort att för­ny­bara ener­gi­käl­lor nu växer fram allt snabbare över hela världen.
Istäl­let för att sikta på ett för alla länder bin­dan­de av­tal, vil­ket både USA och Kina mot­satt sig, har alla länder nu upp­manats att avge en­si­diga löf­ten om hur ut­släppen av kli­mat­gaser ska minskas till 2030. Det har 156 av FN:s 196 med­lems­länder gjort, och många har gått be­tyd­ligt läng­re än ti­digare i sina am­bi­tioner.
Ändå räc­ker det inte. En­ligt FN:s sam­man­ställning som of­fent­lig­gjordes i fre­dags in­ne­bär de löf­ten som av­givits vis­ser­li­gen en sän­kning av ut­släppen mot ti­digare pro­gnoser, men de skulle ändå re­sul­tera i en tem­pe­ra­tur­höj­ning på tre grader 2100 istäl­let för de två grader som ses om gränsen för att inte kli­matet ska för­ändras ka­ta­stro­falt.
Det som gör att det ändå finns an­led­ning till hopp är dels att den ti­digare avtalade kli­mat­fonden, som ska hjälpa fat­tigare länder att både be­gränsa ut­släppen och för­be­reda för kli­mat­för­änd­ringar, nu håller på

Läs mer här: Hög­re mål be­hövs

kommentarer