Klappar för alla kultursmaker

julkalppstips Som vanligt dominerar de hårda klapparna när kulturredaktionen julklappstipsar. Men här finns också snöiga, kärleksfulla, tragiska, underhållande, välljudande dramatiska och stillsamma klappar. och så lite fiks i vacker miljö. God Jul!

Musik: Sven-Bertil Taube Hommage 1-2 (UNI).Sven-Bertils 80-års present till hela svenska folket blev en pangsuccé hos publik och kritiker och har nu följts upp med en andra volym. Kända och okända Taubevisor till ackompanjemang av Norrköpings Symfoniorkester under ledning av Peter Nordahl liksom visor av ungdomskamraten Olle Adolphson.

Bok: Astrid Lindgrens Krigsdagböcker 1939-45 är ett tidigare okänt manuskript av vår sagodrottning, som legat i vaxdukspärmar genom alla år. Nu kommer en utgåva med autentiska tidningsurklipp och allt, där vi får möta Astrid Lindgren innan debuten 1944 och dessutom i en text för vuxna. Det är fascinerande att ta del av hennes tankar och funderingar om krigshändelserna liksom hur de avspeglar sig hos en någorlunda vanlig svensk familj. Det är gnagande oro och vardagsglädje om vartannat.

Film: För några år sedan kom den första boxen med sju filmer av mästare Bo Widerberg, bland andra Kvarteret Korpen och Barnvagnen i nyrestaurerat skick. Nu är det dags för ytterligare, den här gången med sex filmer plus massor av extramaterial i form av dokumentärer, intervjuer

Läs mer här: Klappar för alla kultursmaker

kommentarer