Klimatavtalet uppges vara färdigt

Nyheter Efter två veckor av maratonförhandlingar och en rejäl nattmangling under natten till lördagen uppges nu ett utkast till nytt klimatavtal vara klart.

Förhandlingarna har pågått länge nu vid klimatkonferensen COP21 i Le Bourget, norr om Paris; förhandlingar som nu tycks ha gått i mål.

– Jag vill tacka er alla för att ni du arbetar inte bara under de senaste dagarna och nätter,men under de senaste månaderna och åren, sa Frankrikes utrikesminister Fabius, enligt The Guardian, vid presentationen av det slutgiltiga utkastet presenterades vid tolvtiden på lördagen.
– Resultatet som lämnades i morse och som kommer att distribueras i slutet av detta möte bär en stor skuld till de framsteg som gjorts här i Paris.

Syftet var att få 195 nationer plus den europeiska unionen att gå med på ett avtal som reducerar risken för klimatförändringar genom att minska förbränningen av fossila bränslen, och de växthusgaser som kommer som en följd av den.

Ett av problemen med att komma överens består av en gigantisk klyfta mellan den rika världen och den fattiga, där en del fört fram idéer om att det framförallt är de rika länderna som ska minska utsläppen. Ett annat av hur en överenskommelse ska övervakas. Enligt New York Times har USA

Läs mer här: Klimatavtalet uppges vara färdigt

kommentarer