Kriget mot terrorismen har skapat mer terror

I Jemen har det under decennier funnits ett hat mot USA.

USA har också under decennier gjort militära operationer i landet. De har utfört drönarattacker och natträder, helt enkelt dödat människor, utan att formellt ha förklarat krig mot Jemen.

Och nu ger USA stöd till den Saudiledda koalitionen som flygbombar i norra Jemen. Trots att det regelbundet kommer rapporter om att bröllop och begravningar bombas. 

Varför?

Det här har en lång historia. Låt oss börja på 1980-talet i Afghanistan. Då tog de så kallade mujahedin – islamiska krigare – upp vapen mot den av Sovjetunionen stödda kommunistregimen. 

Sovjetunionen hade invaderat för att stödja regimen och mujahedin ville störta densamma.

En av de tillresta mujahedin som blev en ledare för de islamiska krigarna var Usama bin Ladin, som kom från Saudiarabien men vars familj har ursprung från Jemen.

Det sunniislamistiskt styrda Saudiarabien gav stöd till mujahedin i kriget mot kommunismen – och det gjorde även USA.

USA och Saudiarabien hade vid den här tiden samarbetat om säkerhet och handel ända sedan 1938 då oljan hittades i Saudiarabien av ett amerikanskt ägt borrningsföretag och världens största oljeexportbolag bildades – Saudi Aramco.

LEDAREN. För de islamiska krigarna var Usama bin Ladin, vars familj har ursprung från Jemen. Foto: UNCREDITED / AP

På 1980-talet pågick fortfarande ett Kallt krig mellan USA och Sovjetunionen, mellan kapitalismen och kommunismen, och för USA var det självklart att stödja mujahedin mot Sovjet. President Ronald Reagan kallade till och med bin Ladin och mujahedin för frihetskrigare.

LÄS MER: Hans mage är full av håliga ärr efter kulor 

CIA utbildade mujahedin tillsammans med saudierna, de fick vapen och understöd och lyckades till slut driva ut Sovjet. Efter det blev Afghanistan islamistiskt, kvinnor började böra slöja och 1996 tog talibaner, tidigare mujahedin, över landet.

Usama bin Ladin återvände till Saudiarabien

Hans familj gjorde många affärer med USA och president Bush, och många i släkten var bosatta i USA.

Men bin Ladin vände sig emot USA i samband med Kuwaitkriget. 

När Saddam Hussein 1990 invaderade Kuwait erbjöd sig bin Ladin att arabvärlden skulle sköta detta själva. Han föreslog att hans mujahedin skulle köra ut Saddam från Kuwait. Men saudiska kungahuset lyssnade inte utan tog i stället amerikanska soldater till det heliga landet Saudiarabien.

Det här tyckte bin Ladin var en sådan förödmjukelse att han förklarade sig som fiende till både USA och den saudiska maktelit som var i allians med de otrogna ”korsriddarna”.

Han gick i landsflykt till Sudan och byggde upp sin egen militära och politiska organisation – al-Qaida.

ETT FLYKTINGLÄGER. I ruiner från dagens Jemen. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Han rekryterade bland mujahedin, många kom från Saudiarabien och Jemen, och startade militanta träningsläger i de berg han kunde utan och innan i Afghanistan, med skydd av talibanerna. 

En av dem som kom till Afghanistan för att ingå i bin Ladins krets var mannen som sedan startade IS i Irak.

Under 1990-talet spred sig al-Qaida till grannländerna genom män som reste till och från Afghanistan. Det skapades baser runt om i regionen – och ett av de länder där det var enkelt att ta plats var Jemen.

Jemen hade redan då söndrats av många krig och staten var svag och korrupt.

I södra Jemen fanns det fattiga och outbildade sunniklaner som gav al-Qaida beskydd – i utbyte mot så enkla saker som att de skötte samhällstjänster som städning av gatorna.

Sådana saker fungerade inte och för sunniklanerna låg inte al-Qaidas religiösa ideologi så långt bort från deras egen. Många delar av Jemen har en tro som är mycket konservativ och inte har moderniserats. 

LÄS MER: Omar kan knappt gå: ”För det mesta äter vi bara bröd” 

Däremot var de likt al-Qaida inga terrorister.

När al-Qaida blev ett hot mot USA i och med terrorattacker mot väst började USA slå ut al-Qaida -baser runt om i världen. Deras dödslista – lista över olika ledare som de ansåg skulle dödas – växte från att innehålla några namn till att bli flera meter lång. 

KONFLIKTERNA. I Jemen har lämnat landet med flera sönderbombade hus.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

I Jemen gjordes drönarattacker och natträder i syd och sydöst. Fick man reda på att en al-Qaida ledare befann sig på till exempel en begravning så kunde man ibland ta beslut att bomba begravningen. Eller bröllopet. Släkt räknades som ”collateral damage”, militära sidoskador.

För jemeniter som förlorade anhöriga i dessa attacker blev våldet från ovan ogripbart. De ville bara få sina samhällen att fungera – varför skulle de bombas för det? 

Samma sak upplevde många afghaner under kriget mot talibanerna.

Ett hat växte mot USA och USA:s utrikespolitik – och det gjorde att al-Qaida kunde värva flera till terrorism.

Och listan över de personer som USA ville döda blev ännu längre.

I dag finns både al-Qaida och IS och även andra organisationer som är lojala till dem utspridda över stora delar av världen – Mellanöstern, Nordafrika, Asien, Östeuropa.

Kriget mot terrorismen har skapat mer terror

Och i Jemen har en grupp som är emot sunniextremister som al-Qaida och IS gjort en statskupp och försökt ta över landet. 

De kontrollerar i dag huvudstaden Sanaa och norra Jemen. 

De är även emot Saudiarabien som de anser vara samma sak som dessa sunniextremister, och emot Israel, eftersom de står på arabernas sida i Palestinakonflikten. 

USA ser de som den store satan, som har gett stöd till både Israel, sunniextremister och bombat folk i Jemen. 

Denna grupp heter houthier, de är shiamuslimer och står politiskt på samma sida som Iran.

MITT I KRIGETS. Förödelse leker barnen i den sönderbombade staden Mocha. Här finns även flera extrema grupper. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Nu har USA därför gått ihop med Saudiarabien, denna gång inte mot Sovjetkommunismen utan mot houthierna, andra Iranlojala miliser och ytterst Iran, Ryssland och Kina, som alla tillhör samma maktsfär.

Återigen bombas bröllop såväl som begravningar, med motivering att houthier var där och måste slås ut, även om det leder till så kallade militära sidoskador.

Man kan säga att det är ett nytt Kallt krig, delvis mellan samma parter, men med många fler grupper inblandade och ett mycket mer oförutsägbart läge.

Den här konflikten är grunden till alla krig i Mellanöstern, även Irak och Syrien, där sunnigrupper slåss på marken mot shiagrupper, med stöd av väst respektive öst.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/magda-gads-dagbok/kriget-mot-terrorismen-har-skapat-mer-terror/

kommentarer