Kyrkoledares historiska möte har politisk tyngd
Opinion
Påven Franciskus och hans ryskortodoxa motsvarighet patriarken Kirill har bestämts sig för att mötas. Det är första gången på tusen år som de båda kyrkornas överhuvud möts.
Den ortodoxa kyrkan bröt sig ur den katolska kyrkan för nästan tusen år sedan – 1054. Då bannlystes den nyutnämnde patriarken i Konstantinopel och kyrkorna blev fiender.
Först nu har tiden blivit mogen att försonas. Men mötet sker ”på neutral plan”, i Havanna på Kuba. Påven, såväl den nuvarande som hans båda närmaste företrädare, har länge försökt få till stånd mötet.
Det är betydelsefullt för de två stora religionsriktningarna. Det kan också få storpolitisk betydelse eftersom många, även politiker, lyssnar på prelaterna.
Huvudfrågan på mötet skulle vara förföljelsen av kristna i Mellanöstern och Afrika. Båda kyrkoledarna har ett intresse av att hjälpa kristna drabbade av terrorister – till exempel Boko Haram i Nigeria.
Att den ryske kardinalen aktivt stödjer president Putin lär inte orsaka problem i relationerna med påven. Denne anser sig nog stå över världslig maktkamp.
Påven fortsätter sin ekumeniska mission i höst i Lund, då Vatikanen träffar Lutherska världsförbundet för att ”fira” att det nästa år är 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser på kyrkporten i Wittenberg.
De kontakterna har länge …
Läs mer här: Kyrkoledares historiska möte har politisk tyngd