Lär av Tyskland
Opinion
Sverige och Tyskland är de två länder i Europa som tagit emot flest asylsökande. I båda länderna är problemet att få in de nya invånarna på arbetsmarknaden.
Tyskland har dock lyckats något bättre. Efter fem år har hälften av flyktingarna fått ett jobb. I Sverige tar det åtta år innan så stor andel har fått sitt första jobb. Det kan alltså finnas något att lära av att titta på hur Tyskland gör.
Professor Holger Bonin vid ZEW-institutet i Mannheim har varit i Sverige och talat om Tysklands situation. Han ger naturligtvis både ris och ros åt politiken.
De omtalade minijobben, med så låg ersättning som drygt 4 000 kronor (skattefritt och utan sociala avgifter eller förmåner), har inte haft så stor effekt. De flesta jobben har gått till personer som redan har ett jobb och vill ha en skattefri extrainkomst.
Konstruktionen liknar inte heller den som bland annat Centerpartiet förespråkar. Annie Lööf förklarade för Jonas Sjöstedt i Malmö i torsdags att lönen bör ligga högre än etableringsstödet eller vad en student lever på (cirka 10 000 kronor per månad), så att det alltid är bättre att jobba än leva på andra ersättningar.
Ett förslag som Bonin lade fram var riktad språkutbildning med …
Läs mer här: Lär av Tyskland