Linus på rätt sida om linjen – Brynäs kvitterade finalserien

By Uffe Bodin

De spelade ut HV71 i två perioder, men Brynäs tvingades ändå jobba övertid för att kvittera finalserien. Linus Ölund fick Gavlerinken att explodera när han sköt laget till en 3–2-seger 3.18 in i förlängningen.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Gavlerinken Arena har varit Brynäs borg under SM-slutspelet. Bortsett från den okaraktäristiska 1–6-förlusten mot Frölunda i semifinal två har det idel blivit segrar på hemmais i slutspelet. Och det bådade även gott i matchinledningen av den andra finalen mot HV71.

Till skillnad från den första finalmatchen i Jönköping kom Brynäs ut taggade till tänderna och sköljde över HV71 under matchinledningen. Trycket utmynnade i 1–0 redan efter 1.49 när Juuso Ikonen fixade ledningsmålet efter att ha fått dubbla chanser att skjuta innan pucken slutligen letade sig förbi Linus Söderström i gästernas målbur.

Resten av första perioden blev en kamp mellan ett hungrigt hemmalag och en storspelande Söderström, som lyckades hålla kvar ett sömnigt HV71 i matchen. Trots 14–2 i skott till Brynäs var det ”bara” 1–0 efter 20 minuter.

Andra perioden gick också i Brynäs färger. Gävlelagets dominans bedarrade förvisso, men man skapade de bästa chanserna och tvingade Söderström att fortsätta spela på toppen av sin förmåga för att hålla hemmalaget stången.

1.49 in i den tredje perioden orkade han inte hålla emot längre. Då blev succévärvningen från Djurgården, Juuso Ikonen, tvåmålsskytt när han fick fatt på pucken efter ett skott från Marc Zanetti och gjorde 2–0 till hemmapubliken entusiasm. Spiken i kistan efter Brynäs tunga spelövertag? Knappast!

Kanske slappnade hemmalaget av lite för mycket efter andra målet, för det tog inte ens två minuter innan Martin Thörnberg snärtade in HV i matchen med ett av sina ruskiga handledsskott. Pucken satt som gjuten bakom Felix Sandström och HV fick nytt liv i matchen efter att ha haft väldigt lite att glädjas över