Löftet från S – i kampen mot SD
Socialdemokraterna har historiskt stått starkt i både Malmö och Landskrona – en trend som har vänt.
Förtroendet för partiet har trappats av och de socialdemokratiska fästena börjar ana motvind.
I går på första maj fanns finansminister Magdalena Andersson (S) på plats på båda orterna.
– Sverige ska vara en stark rättstat, men Sverige ska också vara ett starkt samhälle. Så bygger vi tryggheten tillsammans, säger hon.
Malmö och Landskrona har länge varit starka fästen för Socialdemokraterna. I Landskrona har partiet haft en solklar majoritet, som den klassiska arbetarstad som orten är.
Valet 2006 visade sig bli den negativa vändpunkten för Socialdemokraterna i Landskrona – då vände den tidigare så stabila trenden. Sedan dess har partiet haft det kämpigt i kommunen, inte minst för att Sverigedemokraterna har fått en allt viktigare roll.
SD blev vågmästare i Landskrona
År 2006 fick Sverigedemokraterna en vågmästarroll i Landskrona – något som har gynnat stadens treklöver, bestående av Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet. Trots att Socialdemokraterna fick 34,89 procent av rösterna i det senaste kommunvalet har de inte mycket att säga till om i den lokala politiken på orten. Miljöpartiet, med 3,74 procent av rösterna, har mer inflytande. Sverigedemokraternas stora påverkan visade sig bli början på en tuff tid för Socialdemokraterna i Landskrona.
Även Malmö, som har styrts av Socialdemokraterna de senaste 24 åren, är en utpräglad arbetarstad – men också här har partiet mött allt större motstånd.
LÄS MER: Csaba Perlenberg: Därför förstamajtalar finansministern i Landskrona
Höll tal i städerna
Det var alltså ingen slump att finansminister Magdalena Andersson valde att finnas på plats på båda orterna under första maj.
Finansministern hördes först tala i Landskrona och därefter i Malmö – precis som statsminister Stefan Löfven gjorde förra året på första maj.
I talen fokuserade Andersson bland annat på vikten av välfärden, jämlikhet och bättre förutsättningar för pensionärer.
Magdalena Johansson höll först tal i Landskrona, för att senare åka vidare till Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Magdalena Andersson berättade att Socialdemokraterna vill anställa 10 000 nya poliser. Detta för att bekämpa brottsligheten – för att, enligt henne själv, skapa en starkare rättsstat.
– Vi socialdemokrater vet vad som händer i ett samhälle där klyftorna ökar. Ojämlikhet leder till kriminalitet, men kriminaliteten slår också ojämlikt. Vi trappar upp kampen mot gängen och den organiserade brottsligheten, och därför vill vi se 10 000 nyanställda poliser. Sverige ska vara en stark rättstat, men Sverige ska också vara ett starkt samhälle. Så bygger vi tryggheten tillsammans.
LÄS MER: Finansministern: ”Vill se 10 000 nya polisanställda”
Höjer pensionen
På tisdagen presenterade statsminister Stefan Löfven Socialdemokraternas nya förslag: 600 kronor mer till pensionärerna. Höjningen av pensionen var något som även Magdalena Andersson betonade.
– Vi vill höja pensionen för de pensionärer som har låg pension trots att de har jobbat väldigt många år. Det handlar om en höjning på upp till 600 kronor i månaden. Har man slitit ett helt liv ska man också kunna ha en rimlig pension, utöver att vi sänker skatterna för pensionärerna vill vi också höja pensionen, säger hon till Kvällsposten och fortsätter:
– De som har byggt upp det här landet som vi alla är så stolta över, de ska naturligtvis kunna ha en trygg ålderdom.
Vilken är den viktigaste valfrågan enligt dig?
Lars Tulin tycker att bostadsfrågan är viktig.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Lars Tulin, 64, pensionär, Stockholm:
– En fråga som oroar mig mycket är bostadsfrågan, hur man ska lösa den för de unga. Och nu är det uppenbart så att den så kallade marknaden har misslyckats med att lösa den, de minskar bostadsbyggandet trots att det är allt fler som behöver bostad. Där skulle vi behöva lite av den gamla tiden, där det allmänna tog hand om bostadsbyggandet.
Djur och miljö är Cajsa Jonassons hjärtefråga.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Cajsa Jonasson, 38, psykolog, Malmö:
– Miljö och djur, det är mina stora värderingar. Med miljön tänker jag att om vi inte tar hand om den biten, hur vi bor och hur vi lever, spelar de andra sakerna ingen roll.
Om utbildningen blir bättre kan våldet minska, tror Kamal Aziz.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Kamal Aziz, 68, pensionerad elektriker, Malmö:
– Jag tycker det är utbildning som är viktigast. Det finns en del problem i Sverige, jag upplever att det ibland blir våldsamt på gatorna. Jag tror att de problemen skulle minska om utbildningen blev bättre.
Anna Blixt tycker att skolan bör prioriteras.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Anna Blixt, 25, genusvetare, Malmö:
– Skolan är det viktigaste, skulle jag säga. Det saknas så mycket resurser och där syns den största segregeringen. Ungdomarna är vår framtid. Skolfrågan är viktig på alla plan.
Ett jämställt samhälle är det viktigaste enligt David Jönsson.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
David Jönsson, 22, skolvikarie, Malmö:
– För mig är det jämlikhet. Att vi ska leva i ett samhälle där folk har samma förutsättningar, rättigheter och att vi någonstans har en jämlik fördelning av resurser. Det är viktigt för att alla ska få en trygg värld att leva i, vi alla ska kunna känna trygghet.
Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/loftet-fran-s-i-kampen-mot-sd/