Makt över mat är makt över liv
Opinion
Jag är en revolutionär. Idag (läs i går) sådde jag frön till den gamla kålroten Baggens. Fröna kommer från Nordiskt Genresurscenter (NordGen), en institution under Nordiska Ministerrådet med uppdrag att bevara genetiska resurser inom mat och lantbruk.
Om sorten Baggens går att läsa följande: Edit Baggens har odlat denna kålrot så länge hon kan minnas. Den kommer från hennes farmor Länsmans Karin Andersdotter som levde 1857-1942. Kålroten odlades tillsammans med morötter och schalottenlök på en bit av åkern. Den gula kålroten är söt och god och mildare än den vita kålroten Bjursås, som odlats i samma område.
Romantiserande landsbygdsdravel, säger säkert någon. Varför ska detta behövas när det finns billig kålrot att köpa i affären, i form av samma högavkastande sort som finns i alla butiker?
Fallet kålrot är talande för alla livsmedel. I din butik, som i alla andra butiker, finns bara en sorts tomat, en sorts havre och en sorts griskött. Oavsett var du handlar smakar det ungefär likadant, eller lika lite.
De senaste decennierna har inneburit en dränering av smaker i allt det vi äter. Växtförädling och djuravel inriktas på maximerad avkastning med minimala kostnader – och det ger samma effekt överallt.
I dagsläget kontrollerar fem företag 75 …
Läs mer här: Makt över mat är makt över liv