Markström stod pall – en seger från Calder Cup-final

Jacob Markström var på tå när han behövde stå på tå. Sent på söndagskvällen stoppade den svenske burväktaren 32 av 34 skott när hans Utica Comets gick fram till 3-2 i matcher i Calder Cup-semifinalen mot Grand Rapids Griffins efter en 3-2-seger.

Markström, som har ett mycket imponerande slutspel bakom sig, utsågs till matchens första stjärna för sin insats och är nu bara en seger från att hjälpa Vancouver Canucks farmarlag att ta sig till final mot Manchester Monarchs.

25-åringen har en räddningsprocent på 92,8 i slutspelet, det är bäst av målvakterna som har tagit sig ända till semifinal.

Utica gick fram till 3-1 i den första perioden efter mål av Wacey Hamilton, Hunter Shinkaruk och Bobby Sanguinetti. Jättelöftet Dylan Larkin, som spelade VM-hockey med USA, reducerade i ett powerplay sent i den andra perioden, men Grand Rapids kom aldrig ikapp. Larkin, som var Detroit Red Wings förstaval i draften förra sommaren, har skjutit tre mål och gjort fem poäng på sina fem första matcher i AHL-slutspelet efter att ha återvänt till Nordamerika med en bronsmedalj från VM i Tjeckien.