Mattor som konstverk på utställning

MALMÖ Många minns de vackert dekorerade skyltfönstren med detaljrika orientaliska mattor på Turkiska Magasinet på Stortorget i Malmö.

Nu visas en unik samling av ägaren Mustafa Arhans handknutna mattor från olika tidsperioder på Malmö museer.
Vid invigningen av utställningen på söndagen pratade utställningsproducent Merja Diaz om mattors betydelse, både ur ett historiskt och kulturellt perspektiv men också som ett sätt att förmedla skönhet, njutning och status.
– Det är också viktigt att sprida kunskap om det fantastiska tålamodskrävande hantverket som ligger bakom handknutna mattor, menar Mustafa Arhan och visar bland annat guldtrådar på en matta.

Han berättar om en av mattorna med namnet Silke Hereke, som är döpt efter ort i Turkiet och har nästan 3 miljoner knutar.
– Den är unika och har tagit upp till ett år att skapa. Historien berättar om den duktiga unga flickan som knöt mattan att hon skulle gifta sig men matttillverkaren bad hennes föräldrar att skjuta upp bröllopet tills mattan var klar sex månader senare, ler Mustafa Arhan.
Hans far Akif Arhan som till Sverige från Turkiet 1930 och grundade då det som skulle bli Europas ledande orientmatthus. Han var själv tredje generationens matthandlare från Istanbul och förde sina kunskaper vidare till sönerna.
– Mustafa startade sin butik i

Läs mer här: Mattor som konstverk på utställning

kommentarer