Messias med många minus

recension

KONSERT
Messias , del 1 och 2
Av: Georg Friedrich Händel,
Med: Malmö Symfoniorkester, Malmö Live Vokalensemble
Dirigent: Sofia Söderberg
Solister: Lina Johnson, sopran; Katija Dragojevic, mezzo; Conny Thimander, tenor; Jakob Högström, baryton.
Malmö Live 20 december

Det blev för min del två uppföranden av Händels Messias i år (plus den inspelning med Helmuth Rilling från Oregon Bach Festival som är min favorit). För knappa två veckor sedan uppfördes verket av Camerata Öresund på Palladium i en ren och fräsch fullödig barocktolkning med utsökta prestationer av både instrumentalister och sångare.
Och i söndags var det dags för den nybildade Malmö Live Vokalensemble och Malmö Symfoniorkester under ledning av Sofia Söderberg att ta sig an verket. Det blev också ett uppförande som kommer att stanna i minnet, fast av diametralt motsatta skäl.

Konserten hade rubricerats som ”Messias Special”. Det speciella var att publiken skulle medverka enligt mönster från ”The Proms” i Royal Albert Hall. Jag måste erkänna att jag redan i förväg var tveksam till ett sådant arrangemang; gärna allsång, men inte i ett stort sakralt verk.
Nu visade det sig att de som bidrog med publiksången i förväg hade drillats under några eftermiddagstimmar av dirigenten och att avsnitten där de medverkade var

Läs mer här: Messias med många minus

kommentarer