Minnesbilden: Ove Molins klassiska guldbett

By Ronnie Rönnkvist

Modo vann grundserien överlägset och var med bröderna Sedin i spetsen storfavoriter i SM-finalen mot femman Brynäs. Men idrotten är inte alltid logisk och efter säsongens sista match fick Ove Molin och hans lagkompisar smaka på guldets sötma.

Inför säsongen 1998/99 hade den tidigare NHL-spelaren för Minnesota, Roger Melin, tagit över tränarjobbet efter Göran ”Flygis” Sjöberg. Ett av hans första drag var att skapa något som under säsongen kom att kallas superfemman. Den innehöll backarna Per Löfström och Pär Djoos. Framför dom spelade Tom Bissett, Janne Larsson och Ove Molin. Brynäs slutade femma i grundserien, men Roger Melin, som hade hjälp av Gunnar Persson på tränarposten, tog laget till final mot Modo. Finalserien spelades i bäst av fem matcher och efter fyra spelade matcher stod det 2-2.

Den femte och avgörande finalen inför 6 458 åskådare i Kempehallen kom att bli en rysare av sällan skådat mått. Ove Molin ger Brynäs ledningen med 1-0 i första perioden. I inledningen av andra perioden ger Roger Kyrö bortalaget ledningen med 2-0 innan Modo börjar vakna till. Jan-Axel Alavaara gör 2-1 och Daniel Sedin 2-2.

Skärmdump eliteprospects.

Redan tidigt i den tredje perioden gör Roger Kyrö 2-3 bakom Petter Rönnqvist i Modomålet. Rönnqvist som för övrigt hade storspelat i elitserien och kanske varit säsongens bästa målvakt. I slutet av den tredje och sista perioden tar Modos tränare Per Bäckman ut Rönnqvist i ett sista desperat att försöka kvittera, men i stället gör Molin 2-4 i tom kasse och Brynäs var lite sensationellt svenska mästare.
— Jag tror att Modo kände en liknande press som vi gjorde 1993. Det blev lite av panik hos Modo när dom började se att det inte skulle