”Momsregler gör att uthyrning försvåras”

STOCKHOLM I Sverige är bristen stor på boendeplatser för nyanlända flyktingar, både familjer och ensamkommande barn och unga. Samtidigt medför oklara momsregler och besked från Skatteverket att många tvekar att hyra ut.

Momsexpert Anna Sandberg Nilsson på Svenskt Näringsliv har kontakt med många olika företagare.

Företag som upplåter lokaler som anses vara en ”stadigvarande bostad” bedriver momsfri verksamhet och får alltså inte göra momsavdrag. Enligt Anna Sandberg Nilsson har Skatteverket börjat övertolka regeln om stadigvarande bostad och börjar klassa flyktingboenden som detta.
Många som hyr ut har fått besked om att de inte omfattas av momssystemet.
– Vi måste få den här frågan upp på agendan och behöver få klartecken från Skatteverket. Jag får samtal från många oroliga revisorer och företagare som inte vet vad som gäller. Om man inte får lägga på moms så får man inte heller dra av moms på kostnader och då faller den ekonomiska kalkylen, förklarar Anna Sandberg Nilsson.
– Detta innebär att folk tvekar att börja hyra ut eftersom de inte kan få besked om det kommer att bli problem med momsen eller inte. Samtidigt riskerar de som redan börjat att åka på en momssmäll. Den här förlegade momsregeln måste bort, betonar Anna Sandberg Nilsson.

Bakgrunden är en regel i

Läs mer här: ”Momsregler gör att uthyrning försvåras”

kommentarer