Mördarens iskyla när polisen knackade på

Den unge mannen ströp en kvinna i ett motionsspår och höll sig sedan undan – fram till en förmiddag då polisen knackade på hans dörr.

När mannen öppnade efter en kvart gav han ett nyvaket och lågmält intryck.

I en polisrapport som tidigare inte lämnats ut berättar patrullen som var hemma hos honom om mötet med den utpekade mördaren:

”Han satt på köksstolen insvept i täcket”.

På tisdagskvällen den 24 oktober i fjol hittades en kvinna i 60-årsåldern död i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn. Gärningsmannens DNA fanns på brottsplatsen och polisen började genomföra masstopsningar av män som bodde i trakten för att försöka ta reda på vem det var som låg bakom dådet.

Men alla som blev kallade kom inte in till polisstationen. Då åkte polisen hem till dem i stället.

På så sätt hittade man hittade mannen som anses vara skyldig till mordet.

Efter mordet i Ulricehamn genomförde polisen masstopsningar av män.Foto: Polisen

Bankade i en kvart

I den tidigare sekretessbelagda förundersökningen finns polisrapporten från den patrull som den 16 januari i år skickades till en ung mans bostad, efter att denne inte dykt upp på avtalad tid. De berättar att de knackade på ytterdörren, men att de inte fick någon som helst respons.

”Ingen gav sig tillkänna. Vi fortsatte att kraftfullt banka på dörren. Vi höll på så i tio till femton minuter”, skriver polispatrullen i rapporten.

Slutligen kom mannen, som var i 20-årsåldern, och öppnade.

”En kille visade sig i dörröppningen. Denne var insvept i ett täcke. Han såg ut att precis ha lämnat sängen”, skriver polisen.

Poliserna tog fram sina legitimationer och presenterade sig och informerade honom om den topsningsprocess som skulle äga rum.

Satt insvept i täcket

Den han skulle ha genomgått på polisstationen.

”Jag frågade om varför han inte infunnit sig till Ulricehamns polisstation för topsning. Han svarade lite mumlande och knappt hörbart att han hade tid efter lunch, vid tvåtiden. Jag informerade honom om att han skulle ha varit på plats på förmiddagen, innan klockan tio”, skriver polisen.

– Oj då, ska mannen då ha utbrustit.

Polisen frågade honom om han försovit sig.

”Han nickade med huvudet och sa att han gjort det”.

”Han visade inga tecken på att vara nervös”, skriver polisen om sitt möte med mördaren.Foto: Polisen

Därefter gick de in i köket och slog sig ner vid bordet.

”Han satt på köksstolen insvept i täcket. Man såg endast händer, ansiktet och håret på honom. Han såg blek och trött ut. Han visade inga tecken på att vara nervös”, skriver polisen i rapporten.

Förutom att topsa honom höll de också ett kortare förhör. Därutöver ska de också ha pratat lite rent allmänt, om mannens yrkesliv, bostad och liknande.

”Efter att vi förhört och topsat honom tackade vi för oss och lämnade huset”, skriver polisen.

Då förstod polisen

Det var runt lunchtid på tisdagen. Dagen därpå, på onsdagen, hade samma patrull kvällspasset. Samtidigt som de var ute och fortsatte topsa personer gick det ut ett larm om att en ung man dött genom att ta sitt eget liv.

”Vi tittade på varandra och slogs båda av att det måste varit en av dem vi topsade dagen innan”, skriver poliserna i rapporten.

LÄS MER: Vännernas gåta efter mordet i Ulricehamn

De hörde av sig till en kollega och fick misstankarna bekräftat, uppger de. Det var samma man.

”Vi samtliga anade att detta kunde vara vår gärningsman”.

Göran Arvidsson och Helena Ericsson, biträdande spaningsledare respektive spaningsledare efter Ulricehamnsmordet, på en presskonferens tidigare i april.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Biträdande spaningsledaren Göran Arvidsson har berättat att det gick snabbt att få besked om att det var mannens DNA som hittats i Lassalyckan och på torsdagen gick man ut med den informationen till allmänheten.

– Vi kommer naturligtvis att fortsätta utredningen med inriktning på vad den här personen har gjort och inte gjort vi de aktuella tidpunkterna som vi har. Det är mycket jobb kvar. Det är olyckligt att vi inte längre kan förhöra den här personen, sa Göran Arvidsson då.

Den unge mannen ska ha gömt den mördade kvinnan under en stor rishög. Resterna av rishögen har dokumenterats av polisen.Foto: Polisens förundersökning

Mördaren sökte upp kvinnor

Efter det kartlades den döde mannens liv och tidigare i april lades förundersökningen om mordet i Ulricehamn ner. På en pressträff berättade utredningsledningen att mördaren strypt kvinnan och täckt över henne med kvistar och delvis med mossa inne i skogen.

LÄS MER: Mördarens samtal till kvinnorna före dådet

Polisens teori är att mordet inte var planerat, men att det finns en sexuell koppling till mannens handlande. 

– Motivet för att attackera offret tror vi är sexuellt. Varför han mördade henne kan vi inte svara på. Men att han valde ut just offret som person berodde på att hon passade in i hans tankar. Det finns ingenting som talar att han var ute efter våld, men att han var intresserad av äldre kvinnor, sa Göran Arvidsson.

Polisen är övertygad om att mannen agerade på eget bevåg och att det finns ingen annan som var inblandad i mordet.Foto: HENRIK JANSSON

Innan dådet letade mannen telefonnummer upp till kvinnor från hela Sverige och ringde till dem nattetid. Han ska bland annat ha stönat i telefonen.

Polisen är övertygad om att han agerade på eget bevåg och att det inte finns någon annan som var inblandad i mordet.

Källa: https://www.expressen.se/gt/mordarens-iskyla-nar-polisen-knackade-pa/

kommentarer