När ska S-regeringen erkänna Västsahara?
Opinion
Västsahara är sedan 1975 ockuperat av grannlandet Marocko, som gick in med sina trupper när kolonialmakten Spanien lämnade landet.
En stor del av västsaharierna bor i flyktingläger i Algeriet sedan åren av väpnad kamp mot ockupationsmakten. Den FN-beslutade folkomröstning som skulle genomförts 1991 stoppades av Marocko, som också avvisat alla krav på självstyre eller självständighet.
Västsahara har erkänts av närmare 100 länder, däribland nästan alla de afrikanska, men ännu inget av EU:s medlemsländer. Under den förra mandatperioden beslutade en riksdagsmajoritet av S, MP, V samt SD att Sverige ska erkänna Västsahara som stat. På riksstämman för en vecka sedan tog Centerpartiet beslut om att Västsahara bör erkännas.
Men när S och MP kommit i regeringsställning är det inte lika enkelt att fatta beslutet. Utrikesminister Margot Wallström (S) förklarade i Ekot i fredags att frågan inte ”är uppe på bordet just nu”.
Efter erkännandet av Kosovo och Palestina finns det inga folkrättsliga argument mot att erkänna också Västsahara. Istället verkar det vara Marockos reaktion och ointresset i EU för ett erkännande som vägleder regeringen.
De senaste veckorna har det uppmärksammats att hundratals marockanska pojkar finns i Sverige. De har fått avslag på sin asylansökan men Marocko vägrar låta dem återvända om de inte …
Läs mer här: När ska S-regeringen erkänna Västsahara?