Notan för polisens övertid: 600 000 per högriskmatch

Polisbristen slår mot en redan hårt pressad myndighet. 

Förra året kostade polisernas övertid i samband med högriskmatcher i fotboll 600 000 kronor – per match. 

Men poliserna behövs på annat håll och nu har myndigheten tröttnat. 

– Vi vill inte ha en så stor polisiär resurs som tar hand om unga män med stort våldskapital, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm. 

1,6 miljoner kronor. 

Så mycket kostade polisbevakningen per högriskmatch i Allsvenskan förra året, bara i lönekostnad till de fler än 200 poliser som arbetar med matcherna. 

Av det var mer än en tredjedel, 600 000 kronor, övertidsersättning – eftersom det inte finns tillräckligt med poliser som kan utföra uppdraget på ordinarie arbetstid. 

Det framgår av statistik som Polismyndigheten har tagit fram åt Expressen. 

Samtidigt som högriskmatcherna kräver stora resurser, lider myndigheten av en polisbrist som kommer ta flera år att komma tillrätta med. 

– Det som krävs är ansträngt för oss. Jag skulle gärna se att vi fortsätter utveckla det här så vi kan dra ner ytterligare, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm. 

Kostnad för högriskmatcher i Allsvenskan

Polismyndigheten i Stockholm har för Expressen tagit fram siffror på vad varje högriskmatch kostar. Enligt myndigheten uppgift kostnaden per högriskmatch under 2017 i snitt till 1,6 miljoner kronor, varav 600 000 kronor var övertidsersättning. 

Uppgifterna från myndigheten baseras på ett snitt på tre matcher för 2017: AIK – Hammarby IF, Hammarby IF-Djurgårdens IF samt Djurgårdens ID – Hammarby IF.  

I år räknar Stockholmspolisen med upp till åtta högriskmatcher. 

Vid varje högriskmatch arbetar mellan 200 och 300 poliser. 

Expressen har tidigare berättar att polisområde Syd, som sträcker sig från Globen och ner till Södertälje, vissa arbetspass ska klara sig på två utryckningspoliser per 100 000 invånare. 

På en fullsatt högriskmatch på Friends Arena i Stockholm är polistätheten fler än 200 poliser per 50 000 besökare.

Men på grund av att så många poliser lämnat yrket de senaste åren är personalsituationen mycket ansträngd. Poliserna behövs på annat håll. 

LÄS MER: Bottensiffran: Två poliser på 100 000 invånare 

Mellan 200 och 300 poliser arbetade förra året vid varje högriskmatch. Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Målet: halvera antalet poliser på högriskmatcher

Ulf Johansson säger att det är viktigt att polisen närvarar när så många människor samlas – men hoppas på att snart kunna kraftigt minska myndighetens bevakning vid högriskmatcher. 

På sikt ska antalet poliser som arbetar vid en högriskmatch halveras. 

– Vi vill inte ha en så stor polisiär resurs som tar hand om unga män med stort våldskapital i de här sammanhangen. Det skulle man vilja dra ned på och lägga på annat i stället, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

Flera av de poliser som i dag kommenderas till högriskmatcher behövs enligt Johansson mer för andra uppdrag i myndigheten, som den organiserade brottsligheten. 

– Men också mängdbrott, brott i relation mot kvinnor och barn och det brottsförebyggande arbetet, säger Ulf Johansson. 

Bara polisens övertidskostnad var förra året 600 000 kronor – per högriskmatch. Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Fotbollsklubbarna får bakläxa

Ett exempel där samarbetet mellan polisen och arrangörerna kan utvecklas ytterligare är när det gäller nolltolerans mot bråk. 

I dag får klubbarna bakläxa om de inte lyckas upprätthålla ordningen inne på arenan.

– Om det inte fungerar som vi planerat tillsammans så inträffar vissa saker så att det undviks nästa gång, som fler funktionärer eller färre på läktarna. Vi har ett bra samarbete och följer upp varje match, säger Ulf Johansson.

Enligt AIK:s senaste årsredovisning är målsättningen inte  nolltolerans mot bråk. 

”Målsättningen har, och kommer fortsatt att vara, att verka för att friktioner som uppstår i samband med en fotbollsmatch aldrig ska uppstå på grund av brist på information, bristande personal eller brister från myndigheter eller arenor”, skriver AIK:s SLO (supporter liaison officer som är länken mellan supportrar och polisen) i årsredovisningen. 

Ulf Johansson säger att nolltolerans mot bråk är viktigt – men att det tar tid.

– Visionen är viktig, att de har nolltolerans. Det är det vi jobbar för. Tryggare, säkrare och trivsamma arrangemang. 

Han fortsätter:

– Det tar en viss tid att arbeta in den här frågan. Klubbarnas ställningstagande är viktigt, men jag tycker att man tar det på allvar från klubbarnas sida.

LÄS MER: Larmet inifrån polisen: Viktiga utredningar staplas på hög 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/notan-for-polisens-overtid-600-000-per-hogriskmatch/

kommentarer