Nya Toyota RAV4 officiell – fakta och bilder

By Mattias Rabe

Toyota RAV4 2019

Femte generationen Toyota RAV4 har presenterat sig, nästan sex år efter ”fyrans” entré. Precis som flertalet andra Toyota-modeller de senaste åren, exempelvis

Utseendemässigt kan man inte beskylla nya RAV4 för att vara lik sin föregångare. I stället är den väldigt lik FT-AC Concept som visades på bilsalongen i Los Angeles förra hösten. Det innebär en Toyota Tacoma-inspirerad grill som dominerar den platta och upprätta fronten. Även bakänden, inklusive bakljusen, ser ut mer eller mindre som på konceptbilen. Till och med plastsjoken längs med skärmkanterna finns där, om än i lite nättare utförande.
Den största skillnaden i jämförelse med FT-AC Concept är att nya RAV4 har fått vanliga takrails. Konceptbilen hade grövre rails med integrerade LED-ljus både fram och bak.

Interiört handlar det, precis som på utsidan, om en helt ny bil. Borta är alla märkliga detaljer och linjer som sveper kors och tvärs. Det udda mätarhuset är också historia. I stället har Toyota satsat på raka, moderna linjer som ändå andas robusthet – se bara på dörrhandtagen som är kraftiga doningar. Ett stort plus är att mycket av den silverfärgad plast som dominerade föregångarens insida är borta. Den klassiska, japanska digitala klockan verkar också vara borta. ”Digitala klockor” finns fortfarande, men de är integrerade i infotainmentskärmen (sju tum som standard, åtta som tillval) samt i den display som upptar större delen av mätarhusets instrumentering.

Motoralternativen ska vi i nuläget inte dra allt för stora växlar över eftersom de båda som presenteras i samband med världspremiären i New York är avsedda för den amerikanska marknaden. Den ena maskinen är en 2,5-litersburk som sörplar bensin och den andra även den en 2,5-litersmaskin men med assistans från en elmotor. Förstnämnda är sammankopplad med en åttastegad automatlåda och sistnämnda med en CVT-låda. Inga specifikationer för motorerna är ännu släppta.

En nyhet som kommer

Läs mer här: Nya Toyota RAV4 officiell – fakta och bilder

kommentarer