Odisciplinerat Tre Kronor redde ut problemen – vann viktiga matchen

By Anton Edman

Utan att varken briljera eller imponera vann Tre Kronor ”måste-matchen” mot Lettland med 2–0. Sverige drog dessutom på sig mängder med onödiga utvisningar, men VM-debutanten Eddie Läck visade klass och höll tätt.
– Det är väl någonting man kommer tänka på när man har lagt av. Det var fantastiskt kul att vinna i dag, säger målvakten till hockeysverige.se.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Två svenska VM-debutanter fanns på isen i matchen mot Lettland. Eddie Läck fick chansen i mål och Philip Holm ersatte en sjuk Oliver Ekman Larsson. Kanske ska Tre Kronor tacka just Läck och ett bra boxplay för segern. Gabriel Landeskog gjorde matchavgörande målet till 1–0 och Elias Lindholm satte spiken i kistan med sitt mål till 2–0 efter 58:42. En väldigt viktig seger för Tre Kronor och Grönborg och övriga i Tre Kronor kunde förmodligen dra en lättnadens suck vid slutsignalen.

Sverige hade annars mycket puck i första men chanserna uteblev. Joel Eriksson Ek blev frustrerad framför mål och drog på sig en tvåa för roughing efter avblåsning. När Lettland lite senare hade städat av ett boxplay tog Gabriel Landeskog saken i egna händer. Colorado-spelaren trampade in framför den lettiska målvakten och tryckte in pucken under armen på Elvis Merzlikins. Anton Strålman hade ett jätteläge att dubblera Tre Kronors målskörd men 1–0 stod sig till första periodpausen.
– Vi leder matchen men vi måste upp där ute, sa VM-debutanten Philip Holm till Radiosporten i paus.
– Det är jätteroligt att spela.

UTVISNINGSFYLLD TREDJE PERIOD

Sverige hade lite mer fart under skridskorna i andra perioden. Dessvärre var disciplinen dålig och man drog på sig onödiga utvisningar. Lettland drog också på sig utvisningar men inte heller Sverige utnyttjade sina chanser i