Oro i S efter Stefan Löfvens svaga insats

Stefan Löfven har tappat greppet om valrörelsen.

Den socialdemokratiske statsministern får enligt Demoskops mätning sitt lägsta betyg i en partiledardebatt med fyra månader kvar till valet. 

Nu höjs kritiska och oroliga röster från de socialdemokratiska leden. 

– Man kan inte prata om att försvara asylrätten och samtidigt uttrycka sig som att det var möjligt att sätta ett definitivt tak, säger Lars Stjernqvist, kommunalråd i Norrköping och tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna. 

När samtliga partiledare i SVT:s ”Agenda” under söndagen fick frågan om de ansåg att antalet flyktingar till Sverige ska minska, räckte Moderaternas Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson upp handen, statsminister Stefan Löfven syntes vifta tveksamt med armen. 

– Han kanske glömde att räcka upp handen, sa Ulf Kristersson till Expressen TV efteråt.

Moderaternas partiledare var den som gick som segrare ur debatten enligt den mätning som gjordes av opinionsinstitutet Demoskop på uppdrag av Expressen.

Statsminister Stefan Löfven däremot fick efter söndagens tv-framträdande genomsnittsbetyget 2,38 vilket är hans lägsta notering för en partiledardebatt under hela mandatperioden. Bara Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin fick sämre betyg. 

Han blev dessutom utskrattad av publiken när Jimmie Åkesson vände honom ryggen i ordväxlingen om Metoo-rörelsen. 

– Det är klart att betyget påverkas av vilka frågor som kommer upp och det är ingen tvekan om vilka frågor Stefan i första hand vill prata om. Den här formen av slagväxlingar är inte den formen han älskar allra mest. Han vill resonera mer än åstadkomma retoriska finurligheter, säger Lars Stjernkvist, Norrköpings kommunalråd och tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna (1999-2004). 

Tung vecka för Socialdemokraterna avslutades med Stefan Löfvens kritiserade insats i partiledardebatten

Söndagens debatt satte punkt för en tung och turbulent vecka för Socialdemokraterna. 

I fredags meddelade socialminister Annika Strandhäll under en presskonferens att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler får lämna sitt uppdrag, ett beslut som väckt stor kritik inte minst internt vid Försäkringskassan.  

I fredags presenterades också regeringspartiets nya åtstramade migrationspolitik som innebär en skärpning på flera punkter och som har delat S.  

 ”För mig har detta nu nått en gräns för vad jag kan vara en företrädare för”, meddelade riksdagsledamoten Sara Karlsson i ett inlägg på Facebook och lämnade sitt uppdrag som riksdagsledamot utan att vidare kommentera om hon också kommer att lämna Socialdemokraterna. 

Kommunalrådet Lars Stjernqvist tycker också att budskapet i migrationspolitiken landar olyckligt inför valrörelsen.

– I dokumentet förra veckan finns en skrivning som man kan tolka som att man vill ha en gräns och den har jag reagerat emot. Man kan inte prata om att försvara asylrätten och samtidigt uttrycka sig som att det var möjligt att sätta ett definitivt tak för flyktingmottagandet, säger Lars Stjernkvist som också skönjer en intern kritik på retoriken i migrationspolitiken. 

– Självklart ska man vara lyhörd och anpassa politiken efter hur verkligheten ser ut men det gäller att uttrycka sig på ett sätt så att man inte underblåser stämningar och rädsla och där tror jag att en del partivänner känner en oro. 

Widar Andersson: Stefan Löfven hade inte en bra kväll

I den mening ser Lars Stjernkvist söndagens debatt som ett steg i positiv riktning. 

– Det togs steg framåt i en del sakfrågor. Vi kom ett steg närmare en uppgörelse mellan blocken om migrationspolitiken. 

Widar Andersson, chefredaktör för Folkbladet i Östergötland och tidigare s-riksdagsledamot, säger om Stefan Löfvens insats i söndagens debatt:  

– Han hade ingen bra kväll. Han har gjort bra ifrån sig tidigare men den här valrörelsen är Socialdemokraterna väldigt väldigt pressade. Han fastande oavsett om det handlade om Metoo och anställningsvillkor, säger Widar Andersson som tror att Löfvens svaga insats kan bli blir en tankeställare för statsministerns valkampanjgrupp.

Redan i kväll kan Stefan Löfven få revansch när han möter Ulf Kristersson i valrörelsens första statsministerduell i Expressen TV. 

– Nu behöver socialdemokraterna förhålla sig till Kristerssons inbjudan att göra upp om migrationspolitiken, och vara tydliga med det. Jag tycker att man ska göra det. 

– Det är ingen fara för s-väljare om man går däråt i migrationen, det har socialdemokraterna allt att vinna på, säger Widar Andersson.

Löfvens betyg efter partiledardebatter

6 maj 2018: 2,38

30 oktober 2017: 3,06

8 oktober 2017: 2,93

9 oktober 2016: 2,46

26 maj 2016: 2,64

11 oktober 2015: 2,91

10 maj 2015: 2,63

Genomsnittsbetyg 1-5

Källa Demoskop. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/oro-i-s-efter-stefan-lofvens-svaga-insats/

kommentarer