Pågen vill baka mer bröd

By Lennart Larsson

SOFIELUND Varken grannar, länsstyrelse eller miljöförvaltning hade några större invändningar mot att Pågen nästan vill fördubbla sin produktion i Sofielund.
Men företaget har ännu inte lämnat in någon tillståndsansökan.

Det ska ske innan sommaren, hoppas företagets kommunikationschef Boel Lagerwall.
– Vi jobbar med ombyggnaden enligt en långsiktig plan, men vi har inte lämnat in underlaget till länsstyrelsen ännu.
Pågen startade redan förra året med att bjuda in företrädare för tillståndsmyndigheten, länsstyrelsen och kommunens miljöförvaltning, grannar och närboende till ett inledande samråd om planerna.
Företaget har i dag ett tillstånd enligt miljöbalken för att tillverka 85 000 ton bageriprodukter på anläggningen i Sofielund.
Det ville Pågen höja till 120 000 ton bröd, skorpor och kakor om året och på sikt bygga ut antalet produktionslinjer i Sofielund med ytterligare tre från dagens 13.

Mötet med länsstyrelsen och miljöförvaltningen hölls redan den 7 april förra året, i mitten av juni kom grannar och närboende. Resultatet av mötena blev ett beslut i september där länsstyrelsens handläggare kom fram till att en ökad produktion inte kan anses ha en betydande miljöpåverkan.
Ökade utsläpp av etanol och stoft från mjöl till luft och mer processat vatten till avloppsreningsverket i Sjölunda ”är av sådan omfattning och art att de får anses som marginella ur ett lokalt hälsoskyddsperspektiv i en belastad storstadsmiljö”, tyckte till exempel miljöförvaltningens handläggare.
Men samrådet var bara en första genomgång. Om Pågen vill fortsätta krävs ett beslut och ett nytt tillstånd enligt miljöbalken av länsstyrelsen.
När Pågen – vid ett ja – vill börja bygga ut är inte bestämt. Företaget når i dag inte upp till tillståndsgränsen på 85 000 ton per år, utan bakar runt 70 000 ton bröd, skorpor och muffins om året. Men en utökning kommer – troligen – att behövas om några år.

– Det vi ser på marknaden är en fortsatt ökad

Läs mer här: Pågen vill baka mer bröd

kommentarer