Paul, 50, överfölls av sin flickvän – höggs ihjäl med en trasig tallrik

Paul Lavelle, 50, från England dog efter att ha blivit attackerad av sin flickvän med en trasig tallrik.

Nu startar familjen och vänner insamling till stöd för offer för våld i nära relationer – främst mot män, rapporterar Liverpool Echo.

Attacken skedde för knappt ett år sedan och innebar döden för den 50-åriga Paul Lavelle.

Den som utdelade de dödliga huggen med en trasig mattallrik var Pauls 46-åriga flickvän och platsen var deras gemensamma lägenhet i Rock Ferry nordvästra England, rapporterar the Liverpool Echo.

Nu går hans vänner och familj ut och berättar att de önskar att Paul berättat om den våldsamma relationen – så de kunnat hjälpa honom att avsluta den.

– Han var en fantastisk människa, en av de roligaste någonsin, säger vännen Paul Gladwell till Liverpool echo

Flickvännen dödes till sju års fängelse för dråp.

Startar insamling manliga offer

Nu har 14 av Pauls vänner skapat en stiftelse döpt efter den avlidne vännen. Syftet är att samla in pengar till män som lider av våld i nära relationer – de menar att offren ofta lever i tystnad.

– Det är något som det inte talas så mycket om – det finns en fruktansvärd tystnad bland män som Paul sorgligt nog var en del av. Han hade ett stort nätverk av vänner men ingen visste om hans problem förrän det var för sent. Det är ett vanligt drag som måste förändras, säger Paul Gladwell – som också är en av initiativtagarna till stiftelsen till Liverpool echo.

Han säger att välgörenheten redan hjälper offer och att initiativtagarna hoppas kunna nå fler i Paul Lavelles situation.

Stiftelsen startade rörelsen och hashtaggen #speaktopeople vars syfte är att nå ut till isolerade offer.

Paul Gladwell säger att offer för våld i nära relationer ofta känner sig isolerade oavsett kön och att män ofta uppfattar det som svårt att prata ut om det.

– Jag tror att det är en machogrej, män vill inte framstå som att de inte kan ta itu med problemet inför sina kompisar.

I Sverige: Stor skillnad mellan könen

I den Nationella trygghetsundersökningen i Sverige uppger totalt 18 procent av de som utsatts för misshandel under 2016 att gärningspersonen var närstående till offret. Men det är stora skillnader mellan könen.

Att gärningspersonen är en närstående gäller för kvinnor i 40 procent av händelserna, medan motsvarande andel för män är 3 procent, skriver Brottsförebyggande rådet.

Under 2017 anmäldes 10 115 fall av misshandel mot kvinnor av någon närstående. För män var siffran 1 895, enligt Brås statistik om anmälda brott.

Det finns hjälp att få

Det är förståeligt och naturligt att vara rädd för vad som kommer att hända om du lämnar relationen. Men du är inte ensam.

Ofta är det en lång process att lämna din partner, och det kan behövas olika typer av hjälp under tiden. Det går att få hjälp av vården, socialtjänsten eller ideella verksamheter, som till exempel kvinnojourer och brottsofferjourer. De kan ordna ett tillfälligt, skyddat boende.

Många som väljer att lämna sin partner och gå vidare med sitt liv behöver bearbeta det som har hänt. Minnen kan vara mycket starka, men med hjälp kan man lära sig att hantera dem.

Källa: Vårdguiden 1177

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/paul-50-overfolls-av-sin-flickvan-hoggs-ihjal-med-en-trasig-tallrik/

kommentarer