PETTERSSON: Historien om de höga numrens födsel och förökning

By Robert Pettersson

Fram till mitten av 80-talet fanns det knappt att hitta spelare i den svenska högstaligan som hade nummer över 35 på tröjan. I fjolårets SHL var det ett hundratal spelare som hade nummer 40 eller högre. Här ska jag ta er med på ett unikt dokument om när förändringen började och hur den tog fart. Hur vi tagit hockeyn från 1-35 till 36-97 och hur till och med klubben som fram till 2001 aldrig haft högre nummer än 35 plötsligt vek sig å det grövsta. Jag tar er med runt alla dessa dubblade nummer, vända siffror, födelseår och rak och enkel egoboost.

Utvecklingen av hockeyn i Sverige är inte det enda som gått framåt i rasande fart jämfört med 80-talet.
Så har även utvecklingen av spelarnas val av tröjnummer gjort.
Det är bara att ta en snabb titt i hur SHL-lagens laguppställningar såg ut ifjol för att hitta en hel uppsjö av nummer som sticker ut.

Eller nej, de sticker inte ut längre. Eftersom det snarare är mer vanligt med höga nummer än låga nummer, så att det är de låga numren som är de ovanliga numren idag.

Numera är det runt hundratalet spelare varje säsong i SHL som spelar med tröjnummer på 40 eller högre.
Det är så verkligheten ser ut idag.
Och nu jag ska ta med er genom den här utvecklingen vi haft och som lett fram till att det blivit så här illa som det är idag. Om man nu vill tycka att det är illa.

På 80-talet och första delen av 90-talet var det sällsynt med spelare med nummer högre än 35. I synnerhet om vi räknar bort diverse jubileumsnummer som klubbar prackat på sina spelare i PR/reklam-syfte.
Stefan Nilsson i Leksand som spelade i nummer och 700 under 1988 som en hyllning till att företaget Stora Kopparberg firade

Läs mer här: PETTERSSON: Historien om de höga numrens födsel och förökning

kommentarer