Politik och litteratur på Bokmässan
Opinion
Ska litteraturfestivaler vara en möjlighet till allmänpolitisk debatt? Vid Bokmässan i Göteborg talade den rysk-amerikanska författarinnan Masha Gessen så kritiskt om Ungern att landets representanter reste sig och gick under invigningsceremonin. Hon kallade den nuvarande regeringen ett hot mot yttrandefriheten och menade att ungerska författare lever i skam. Hon sade också att hon egentligen inte ville dela scen med representanter för den ungerska regeringen. Dock: om en författares politiska övertygelse ska styra vem som blir inbjuden till en bokmässeinvigning, så kan det i värsta fall bli så att en författare vägrar att synas med en borgerlig kulturminister om personen röstar vänster. I sådana fall kan man tycka att det är upp till författaren att tacka nej.
Å andra sidan borde ett demokratiskt land kunna stå ut med kritik från en oberoende kulturproducent. Gessen hotar inte regeringsmakten och har ingen formellt inflytande i Ungern. Att vara så känslig för kritik är något som känns igen främst från regimer som styr maktfullkomligt.
Ungerns ambassadör Lilla Makkay menar att det är konstigt att många programpunkter tar upp den politiska situationen i Ungern, men att representanter från staten inte bjudits in. Bokmässan är en litterär festival. Har politiker rätt få försvara sin …
Läs mer här: Politik och litteratur på Bokmässan