Projekt ska få bort spökgarn

SIMRISHAMN Simrishamns Marint centrum leder ett treårigt internationellt projekt som ska minska antalet borttappade fiskenät i Östersjön.

Projektet heter Marelitt Baltic och dess budget är 34 miljoner kronor.
Från mars 2016 och tre år framåt ska Sverige tillsammans med Estland, Finland, Tyskland och Polen arbeta med kartläggning och städning av havet, mottagnings- och återvinning i hamnar och med förebyggande åtgärder.
Insatserna till havs innebär bland annat 60 dagars draggning med fyra båtar i fyra länder.
Ett antal utvalda områden städas rena från fiskeredskap. Arbetet dokuments för att deltagarna ska kunna få reda på vilka resurser och insatser sådana projekt kräver för att sedan kunna uppskatta hur en städning av hela Östersjön kan gå till och kosta. Det blir också en handbok i hur man effektivt draggar och vrakstädar.

Projektet finansieras till 75 procent av EU (South Baltic) och till 25 procent av havs- och vattenmyndigheten (havsmiljöanslag.
I projektet deltar förutom Simrishamns kommun som projektledare och Håll Sverige rent, även WWF Polen, polska sjöfartsverket, WWF Tyskland, Keep Estonia sea tidy, estniska Yrkesfiskarförbundet, estniska Fiskerikontrollen och finska Miljöinstitutet.

Läs mer här: Projekt ska få bort spökgarn

kommentarer