Pröva finsk mo­dell

By Yngve Sunesson

Fi­nans­po­li­tiska rådet riktar sam­ma kri­tik som Riks­re­vi­sionen för­ra vec­kan mot rege­ringen (och den för­ra rege­ringen) för att läg­ga fram allt­för op­ti­mis­tiska pro­gnoser om stats­fi­nansernas och BNP:s ut­veckling. Det gör att över­skotts­målet på en pro­cent allt­för ofta inte nåtts över den kon­junk­tur­cy­kel som målet ska räknas på. Op­po­si­tionen var na­tur­ligt­vis nöjd med rådets kri­tik, även om den även – och kan­ske mest – träf­fade al­li­ans­re­ger­ingens sis­ta år. Nå­gon större fara för ekonomin an­ser dock inte rådet det är, en­ligt Flams kom­men­tar till fi­nans­ut­skottet i går.
Ett större pro­blem är att så många av de ut­om­eu­ro­pe­iska in­vand­ra­rna inte har jobb, vil­ket syns i ett stort ”gap” mel­lan in­födda svenskars sys­sel­sättning och in­vand­ra­rnas. Vis­ser­li­gen är in­vand­ra­res sys­sel­sättning i Sve­ri­ge un­ge­fär som ge­nom­snittet i Eu­ro­pa, men den svenska sys­sel­sättningen to­talt är den högsta i EU. Det gör gapet sär­skilt stort.
Alla verkar nu­me­ra vara över­ens om att det be­hövs fler en­kla jobb för att de många låg­ut­bil­dade flyk­tingar som kommit till Sve­ri­ge ska komma in på ar­bets­mark­naden. Re­kom­men­da­tionen från rådet om rik­tad ut­bildning och stats­sub­ven­tio­ne­rade jobb till den­na grupp har re­dan följts av rege­ringen (lik­som ti­digare av al­li­ans­re­ger­ingen). Det som Mag­da­le­na Andersson värjer sig emot är att fler en­kla jobb kräver läg­re löner än dagens läg­sta­löner.
Det är parternas sak, slog Mag­da­le­na Andersson fast. Visst, men var­för gäller det inte för po­li­ti­kerna när lä­rar­löner och po­lis­löner dis­ku­teras?
Vis­ser­li­gen har LO öpp­nat för för­hand­lingar med ar­bets­gi­va­rna om en ny an­ställ­nings­form med läg­re löner. Men det har inte hänt nå­got än.
Det är brått­om att få LO och Svenskt Näringsliv att enas. Var­för inte göra som i Fin­land, föra trepartsförhandlingar där även rege­ringen del­tar för att tryc­ka på och sti­mu­lera med skat­te­lätt­nader? Det krävs nog för att ett av­tal ska bli at­trak­tivt för båda parter.

Läs mer här: Pröva finsk mo­dell

kommentarer