Pröva finsk modell
Finanspolitiska rådet riktar samma kritik som Riksrevisionen förra veckan mot regeringen (och den förra regeringen) för att lägga fram alltför optimistiska prognoser om statsfinansernas och BNP:s utveckling. Det gör att överskottsmålet på en procent alltför ofta inte nåtts över den konjunkturcykel som målet ska räknas på. Oppositionen var naturligtvis nöjd med rådets kritik, även om den även – och kanske mest – träffade alliansregeringens sista år. Någon större fara för ekonomin anser dock inte rådet det är, enligt Flams kommentar till finansutskottet i går.
Ett större problem är att så många av de utomeuropeiska invandrarna inte har jobb, vilket syns i ett stort ”gap” mellan infödda svenskars sysselsättning och invandrarnas. Visserligen är invandrares sysselsättning i Sverige ungefär som genomsnittet i Europa, men den svenska sysselsättningen totalt är den högsta i EU. Det gör gapet särskilt stort.
Alla verkar numera vara överens om att det behövs fler enkla jobb för att de många lågutbildade flyktingar som kommit till Sverige ska komma in på arbetsmarknaden. Rekommendationen från rådet om riktad utbildning och statssubventionerade jobb till denna grupp har redan följts av regeringen (liksom tidigare av alliansregeringen). Det som Magdalena Andersson värjer sig emot är att fler enkla jobb kräver lägre löner än dagens lägstalöner.
Det är parternas sak, slog Magdalena Andersson fast. Visst, men varför gäller det inte för politikerna när lärarlöner och polislöner diskuteras?
Visserligen har LO öppnat för förhandlingar med arbetsgivarna om en ny anställningsform med lägre löner. Men det har inte hänt något än.
Det är bråttom att få LO och Svenskt Näringsliv att enas. Varför inte göra som i Finland, föra trepartsförhandlingar där även regeringen deltar för att trycka på och stimulera med skattelättnader? Det krävs nog för att ett avtal ska bli attraktivt för båda parter.
Läs mer här: Pröva finsk modell