Provkörning av Volkswagen Golf Sportsvan 1,0 TSI 110 hk

By Mikael Stjerna

Det här är nytt!

Motorer
Sportsvan får till samma motorpalett som Golf fick våren 2017.
Infotainment
Tryckkänsliga knappar har integrerats i glasskärmen.
Köautomatik
Den adaptiva farthållaren klarar nu av kökörning själv, både stopp och start.

Sportsvan går inte av för hackor. Teknikens Världs testlag har tidigare funderat på om inte Sportsvan till och med är den bästa varianten i

Motorns 150 hästkrafter portioneras ut sömlöst genom hela registret. Det som framför allt slår mig är hur tyst 1,5 liters-motorn går.

110 hästkrafter känns aldrig orkeslöst. Även den större motorn är ny i Sportsvan. En 1,5 liters, silkeslen bensinfyra med cylinderavstängningsautomatik. Cylinderavstängningen sker helt omärkligt men när månadsräkningen kommer från bensinbolaget ska det märkas skillnad. Vid låg belastning stängs två cylindrar av. Teknik som tidigare främst har prövats på V8:or. Volkswagen är först med att ta tekniken till fyrcylindriga motorer. Enligt tillverkaren sparar man fyra centiliter per mil i EU-körcykeln, och upp till en deciliter per mil i stadstrafikdelen i körcykelprovet.

Så här ser den dyrare radion ut, med största bildskärmen och utan fysiska vred för volym. Sämre funktion enligt vår mening.

Motorns 150 hästkrafter portioneras ut sömlöst genom hela registret. Det som framför allt slår mig är hur tyst 1,5 liters-motorn går. Det som hörs är väg- och däckljud, det kunde lika gärna ha varit en elmotor under huven, så tyst går den. Det behövs inte mer motor än så här i en bil av den här storleken. Ändå är det den trecylindriga enlitersversionen som kommer att säljas mest.

Brickbord är en pust från anno dazumal, med plats för färgkritor och nutella-smörgåsar. Men nuförtiden räcker det väl med en laddport för USB-sladden?

Köpbeslut som är ekonomiskt grundade, Volkswagen Golf Sportsvan är redan i instegsversionen en dyrköpt affär, och laddar man på med mer motor och utrustning kommer man fort upp i mellanklasspriser. Instegspriset är

Läs mer här: Provkörning av Volkswagen Golf Sportsvan 1,0 TSI 110 hk

kommentarer