Räddningsbåtar skickas till Medelhavet

Flyktingkatastrofen ”Gula båtarna” ska rädda flyktingar som hamnat i sjönöd på Medelhavet. Finansieras av insamlingskampanj.

– Vi förbereder oss nu för att åka ner och göra konkret nytta på plats. Sjöräddning har inga gränser, för oss är det självklart att hjälpa till om vi kan, säger Rolf Westerström, vd på Sjöräddningssällskapet, i ett pressmeddelande.

Två eller flera räddningsbåtar är det tänkt ska skickas ned för att i nära samarbete med Hellenic Rescue Team rädda flyktingar som hamnat i sjönöd på sin väg över Medelhavet. Hur många det blir beror på utfallet av den insamlingskampanj som medieföretaget Schibsted dragit igång till förmån för Sjöräddningssällskapet.

– Under första halvan av 2015, då flyktinströmmarna var störst utanför Libyens kust, kunde vi mest se på i frustration. Våra förhållandevis små räddningsbåtar är inte anpassade för operationer med de stora avstånd som råder där. Men i Egeiska havet kan våra båtar kan göra verklig nytta, säger Rolf Westerström som hoppas få iväg båtarna redan under oktober månad.

Läs mer här: Räddningsbåtar skickas till Medelhavet

kommentarer