Så motar du åksjukan i påsk
Påsken är en helg med många bilar på vägarna. Bilar fulla med människor och ibland tyvärr även åksjuka sådana. En studie inom området visar att två av tre någon gång har känt sig illamående under bilfärd, en av tre i den omfattning att de har kräkts.
Ford har tillsammans med nederländska Perceptual and Cognitive Systems och Universitetet i Vrije forskat i ämnet åksjuka och kommer inför påskfirandet med enkla knep för hur du förebygger problemet.
Undersökningen visar att bara tio minuters bilåkande samtidigt som man tittar på skärm, exempelvis i form av mobiltelefon eller surfplatta, kan orsaka illamående till och med hos vuxna personer. Många start- och stoppsituationer och kurviga vägar är huvudorsakerna till illamående, speciellt för baksätespassagerare, där gäspningar och svettningar är varningssignaler på att allt inte står rätt till.
Åksjuka orsakas av att hjärnan missuppfattar signaler från ögonen och balansorganen i örat. Har du med dig en bebis behöver du inte bry dig, de kan inte bli åksjuka. Det kan däremot en guldfisk bli, enligt Ford, om du nu har bestämt dig att ta med en sådan på din på din resa.
Testerna visar att tendenserna till illamående kan hämmas om man placerar skärmen högre så att den framförvarande vägen kan ses vid dess sida.
Här är några andra tips på hur åksjuka kan motarbetas:
Som åksjuk sitter du bäst i det främre passagerarsätet eller på mittensätet bak eftersom du kan se vägen framför bilen.
Som förare ska du kör mjukt. Undvik häftiga accelerationer och inbromsningar samt potthål i vägbanan.
Distrahera den åksjuke till exempel genom att bjuda upp till allsång.
Att dricka läsk och äta kakor är okej, men undvik kaffe.
Använd en kudde för att fixera huvudet.
Se till att förse kupén med frisk luft.
Läs mer här: Så motar du åksjukan i påsk