Så ska Sverige och Finland snabbt kunna strida ihop

Sverige och Finland ska få möjligheter att hjälpas åt vid ett angrepp från främmande eller kränkning av landens respektive gränser. Det har varit försvarsminister Peter Hultqvist och regeringens mål under de senaste åren, men svenska lagar lägger hinder i vägen.

Det största problemet har varit riksdagen och den tröga processen att gå från förslag till beslut.

Ingvar Åkesson, tidigare generaldirektör för FRA och nu utredare av ”operativt militärt stöd mellan Finland och Sverige”, konstaterar att det i bästa fall med snabbspår skulle ta 7-10 dagar att fatta beslut om att skicka svenska soldater till Finland eller ta emot finländsk trupp i Sverige vid ett angrepp eller kränkning.

Snabbare beslut krävs

Därför föreslår han nu att regeringen ska få mer makt och att det bara ska krävas riksdagsbeslut om Finland har angripits militärt, men om det ”bara” handlar om en kränkning ska regeringen kunna fatta beslut. Åkesson medger själv att det inte är glasklart när en kränkning övergår till ett angrepp.

Oavsett om Sverige kränks av exempelvis en ubåt i skärgården eller angrips militärt ska dock regeringen kunna besluta om att ta emot finländsk hjälp – och på svensk mark ska de utländska soldaterna både få spränga hamnar och broar i försvaret av Sverige.

Ryskt stridsflygplan som fotograferades under en övning i Östersjön av svenska Gripenpiloter. Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Men det finns frågor kvar:
Vem ska beordra en finländsk pilot att skjuta ned ett utländskt stridsflygplan i svenskt luftrum?

Vem tar ansvar finländska sjunkbomber i den svenska skärgården?

Ska en minoritetsregering verkligen kunna ta så viktiga försvarsbeslut utan att blanda in riksdagen?

LÄS MER: Ubåtsjakten i Stockholms skärgård

Regeringen ska nu fundera över Åkessons förslag på nya lagar som krävs och frågorna ovan. Peter Hultqvist konstaterade att utredningen är ”viktig” när han tog emot den på fredagsmorgonen och vill ha ett snabbt beslut före sommaren.

Oppositionen: Varför bara Finland?

Oppositionen är försiktigt positiv men tycker att det är fel att begränsa lagtexterna till Finland och vill att det ska handla om fler länder och Nato.

– Vi har redan i dag samarbete med andra länder och då blir det för snävt att bara rikta in sig på Finland, säger Liberalernas skuggförsvarsminister Allan Widman.

Försvarsminister Peter Hultqvist tar emot utredningen om svensk-finskt försvarssamarbete av utredaren Ingvar Åkesson, före detta generaldirektör för FRA. Foto: FörsvarsdepartementetKälla: https://www.expressen.se/nyheter/sa-ska-sverige-och-finland-snabbt-kunna-strida-ihop/

kommentarer