Så skyddar du dig mot nya bluffmejlet
Genom att utnyttja stora företags välkända namn försöker bedragarna skinna dig på pengar.
I ett nytt massutskick låtsas hjärnorna bakom bluffen dela ut gratis presentkort till Ikeas kunder.
– Det är oerhört beklagligt att man utnyttjar Ikeas goda renommé för att lura våra kunder, säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea.
En ny våg av fräcka försök till nya bedrägerier pågår just nu med massutskick av mejl där upphovsmännens syfte är att lägga beslag på offrens kontouppgifter.
Med hjälp av uppgifterna kan de i värsta fall plundra konton på kort tid och utan att lämna några spår efter sig.
Metoden som bedragarna använder är välkänd. Under falska förespeglingar utger de sig vara ett stort och känt företag som exempelvis vill erbjuda kunderna möjlighet att få presentkort på höga valörer, antingen helt gratis eller mot en symbolisk summa på en eller ett par kronor.
– De väljer ofta stora och välkända företag som alibin. Dels för att det ger en slags legitimitet, dels för att det är stora målgrupper, det är inte många som måste gå på det för att de ska ha gjort en vinst, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i region Syd.
Länkas vidare i Ikea-bluffen
I mejlet ombeds mottagaren klicka på en länk som leder till en sida där man ska fylla i sina personliga uppgifter.
Calle Persson vid polisen uppmanar allmänheten att tänka efter: ”Är det för bra för att vara sant så är det är alltid det så också”, säger han.Foto: ANNA HERMANSSON / POLISEN
Vid tidigare bedrägeriförsök, så kallad nätfiske, har bedragarna bland annat utgett sig vara från Coop, Ica och McDonald’s.
Just nu är det Ikea som är drabbade. I mejlet skriver bedragarna att de vill dela ut 10 000 presentkort på 2 000 kronor styck.
En av de som fick brevet, men genomskådade bluffen, är Helsingborgsbördige Martin Schön, 44, i Mölndal.
– Första tanken var att det var ett skämt eller en bluff, därför kontaktade jag Ikea och de kunde i sin tur bekräfta att det är en bluff.
Eftersom han avslöjade bluffen vet han inte vad som hade hänt om han hade gått in på sidan som länkades i mejlet.
– Jag vet inte om man hade blivit av med pengar eller vad. Det är synd om personerna som går på det här, som först blir glada och tror att de vunnit pengar.
Martin Schön, drabbad. Foto: Privat
Många bedrägerier mot Ikea och Ica
Jakob Holmström, pressansvarig vid möbeljätten, säger att de noterat att många av deras kunder utsatts för blufförsöket.
– Sedan någon vecka tillbaka är det en peak. Det märks i att det är många som tar kontakt med oss och frågar om det är sant det som står i mejlet, säger han.
Även Ica har drabbats av bedrägeriförsöken. I ett mejl som nyligen gick ut till många kunder erbjöds mottagaren ett presentkort på 500 kronor.
Therese Lystedt, presskontakt på Ica, beklagar att företagets kunder drabbas. ”Vi har ingen sammanställning över hur ofta bedrägeriförsök förekommer där ICA:s varumärke används”, säger hon.Foto: Magnus Glans/Pressbild
Therese Lystedt, pressansvarig på Ica, betonar att företaget aldrig gör sådana utskick där de ber om kort- eller kontouppgifter.
– Vi avråder kunder att lämna ifrån sig känslig information som kort- eller kontouppgifter via telefon, mejl eller sociala medier, samt att klicka sig vidare via länkar i sms.
Uppmanar till sunt förnuft
Både hon och Jakob Holmström beklagar att deras kunder drabbas av bedragarna.
– Vi jobbar tillsammans med polisen mot de här men det är i motvind. När vi lyckas släcka ner en sån här sajt, kommer det bara en ny, säger Jakob Holmström.
Calle Perssons råd till den som får mejl liknande det som just nu skickas ut till människor över hela landet är att vara mycket försiktig och att förhålla sig skeptisk till innehållet.
– Ett generellt råd är: låter det för bra för att vara sant är det nog så.
LÄS MER: Promenader med Ikea ska integrera
Polisens råd för att avslöja Ikea-bluffen
Han rekommenderar även drabbade att noga dubbelkolla på hemsidor som man länkas till att det verkligen är den avsändaren som anges.
– Kolla i adressfältet, leta efter officiella tecken på att är det företagets riktiga hemsida.
Bedrägeriförsöken är ofta svåra att utreda, inte sällan leder spåren till utlandet.
– Det är också ett sätt att avslöja dem på. Breven är ofta taffligt översatta och fulla av stavfel och syftningsfel, säger Calle Persson.
Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/sa-skyddar-du-dig-mot-nya-bluffmejlet/