Sjuk­vår­dens brist­sjuk­dom

Opinion

Det är inte bara Re­gi­on Skåne som har sto­ra eko­no­mis­ka pro­blem. Det gäl­ler näs­tan alla lands­ting och re­gio­ner i lan­det. Och det har va­rit så i 15 år – el­ler sna­ra­re 25 ef­ter­som 1990-ta­let var lika be­svär­ligt för lands­ting­en som 2000-ta­let.
Tid­skrif­ten Da­gens Sam­häl­le, som ges ut av SKL, Sve­ri­ges kom­mu­ner och lands­ting, har kart­lagt eko­no­min i alla lan­dets lands­ting/re­gio­ner se­dan 2000. För en lång­sik­tigt sta­bil eko­no­mi an­ses ett över­skott på två pro­cent vara nöd­vän­digt. Om inte så myc­ket kan re­ser­ve­ras för fram­ti­den kla­ras inte nöd­vän­di­ga in­ve­ster­ing­ar.

Det sam­la­de un­der­skot­tet i för­hål­lan­de till tvåprocentsmålet är un­der de 15 åren 49 mil­jar­der kro­nor. I prak­ti­ken hand­lar det om un­der­skott i sjuk­vår­den, ef­ter­som 90 pro­cent av lands­ting­ens/re­gio­ner­nas verk­sam­het är häl­so- och sjuk­vård.
Bara två lands­ting/re­gio­ner har kla­rat tvåprocentsmålet un­der de här åren. Ös­ter­göt­land och Jön­kö­ping.
All­ra svå­rast eko­no­misk si­tu­a­tion har tre skogs­län – Dalarna, Jämt­land och Väs­ter­norr­land. De har va­rit S-styr­da län­ge och har sto­ra av­stånd. Men där­näst kom­mer stor­stads­lä­nen Skåne och Stock­holm, som ock­så har sto­ra ac­ku­mu­le­ra­de un­der­skott se­dan 1990-ta­let.
Hal­land var län­ge ”klas­sens ljus” och har fort­fa­ran­de en sta­bil eko­no­mi men har ock­så haft svårt att få eko­no­min att gå ihop de se­nas­te åren.

Ef­ter­som i stort sett alla lands­ting/re­gio­ner har lik­nan­de eko­no­mis­ka

Läs mer här: Sjuk­vår­dens brist­sjuk­dom

kommentarer