Snubbelstenar ska minnas om sveket

By Joakim Stierna

LUND Det finns både mörka och ljusa sidor i Lunds universitets historia, något som Liberalerna vill uppmärksamma i samband med 350 årsjubileet.
Partiet vill belysa två händelser under andra världskriget med två så kallade snubbelstenar utanför AF-borgen.

Liberalerna har lämnat in en motion till Lunds kommunfullmäktige om inrättandet av två snubbelstenar. Tanken är att kommunen tillsammans med universitet och Akademiska föreningen ska erinra om händelser i Lund under de mörka åren 1939-1942.
– Sverige blev aldrig ett ockuperat land, och nazismen kom inte att härska här. Det innebär att här finns inte offer att minnas på samma sätt som på kontinenten. Inte desto mindre finns händelser från Europas mörka år som inte bör glömmas, säger Sverker Oredsson (L), professor emeritus i historia, och initiativtagaren till motionen.
Snubbelstenar är ett litet minnesmärke med text som sänks ner i gatan. De har de senaste decennierna satts ut i en rad europeiska städer för att minna om nazismens offer.
Liberalerna vill lyfta fram två händelser.

Den mörka ägde rum den 6 mars 1939 när Lunds studentkår på allmänt möte, med 724 röster mot 342, beslöt att skriva till Konungen och säga nej till förslaget att låta tio tyskjudiska läkare komma till Sverige.
Sverker Oredsson kallar omröstningen det skamligaste kapitlet i universitetets historia.
Motkraften kom hösten 1942 när tio Lundaprofessorer i en skrift kom med kraftiga pläderingar mot nazism och för demokrati.
– Hösten 1942, före slaget om Stalingrad, var detta modigt då nazisterna fortfarande hade krigslyckan med sig, säger Sverker Oredsson.
Under kriget fanns ett stort mått av opportunism inom universitetet. Från 1943 var många plötsligt emot Nazityskland, fortsätter han.

Läs mer här: Snubbelstenar ska minnas om sveket

kommentarer