Snusjättens tröst efter EU-smällen – urstarkt resultat

Swedish Match snus säljer bra och resultatet för fjärde kvartalet blev högre än vad analytikerna hade räknat med: 766 miljoner kronor. 

Snusmarginalen landade på 45 procent mot det förväntade 43.2 procent, rapporterar Omni Ekonomi.  

I april kom ett bakslag för svenska snusjätten Swedish Match då EU:s generaladvokat föreslog att snusförbudet inom EU skulle fortsätta gälla. 

LÄS MER: EU:s snusförbud: ”Det är så tokigt, man blir mållös”

Swedish Match om EU:s snusförbud: ”Tokigt”

– Det är så tokigt så man blir mållös. Vi både vill och kan och måste hålla oss till fakta. Men vi möter den här typen av utspel och det är klart att det är otroligt svårt att bemöta uppgifter som inte existerar, sa Patrik Hildingsson, kommunikationsansvarig på Swedish match. 

Men under fredagen presenterade bolaget ett starkt resultat. I sin rapport för första kvartalet 2018 och redovisas ett resultat efter skatt på 766 miljoner kronor. 

Nettoomsättningen ökade med 4 procent till 2,94 miljarder kronor. 

Rörelseresultatet från produktsegmentet ökade med 6 procent till knappt 1,1 miljard kronor. 

Bidragande till resultatet var 238 miljoner kronor från försäljning av aktier i STG samt från försäljning av tomt, berättar Swedish Match. 

Swedish Match har satsat på att bli ett helt rökfritt bolag och har endast kvar ägarintressen i amerikansk cigarrindustri. 

Swedish Match vd: ”Ge Nobelpriset i medicin till snus”

Istället hårdsatsar bolaget på traditionellt snus, tuggtobak och den tobaksfria nikotinprodukten Zyn som har blivit populär i USA. 

I april gjorde Swedish Match vd Lars Dahlgren  ett utspel i Dagens industri om att snus förtjänar Nobelpriset i medicin och hänvisade till dess hälsofrämjande effekter jämfört med cigaretter.

LÄS OCKSÅ:  Ge Nobelpriset i medicin till snus 

Han lyfte fram Norge, där 33 procent av unga män, 24 procent av unga kvinnor, snusar. 

– Även om det kanske inte sker under min vd-period, är jag övertygad att man i Norge framöver kommer att se en kraftig förbättring i cancerstatistiken till följd av av det ökande snusandet och snabbt minskande cigarettrökandet. Sett till påverkan på folkhälsan förtjänar snuset ett Nobelpris i medicin, sa Lars Dahlgren till Dagens industri. 

Swedish Match kamp mot EU

1992: EU klubbade genom snusförbudet med hänvisning till risk för muncancer.

2001: Cancervarningen togs bort eftersom det inte fanns något vetenskapligt stöd.

2004: Förbudet prövades igen men stoppas i EU-domstolen med hänvisning till att det är en ny produkt och att man inte vill ha fler tobaksprodukter på marknaden.

2014: Ett nytt direktiv gav klartecken för nya produkter, vilket bland annat öppnade för e-cigaretter och nytt hopp för svenskt snus på kontinenten.

2018: Förslag till avgörande men utan nya argument. Domstolen åberopar ingen vetenskap utan verkar helt lämnat över frågan till politiska instanser.

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/aktier-och-bors/snusjattens-trost-efter-eu-smallen-urstarkt-resultat/

kommentarer