Stjärnkockens stora ostron-besvikelse

Stjärnkocken Tareq Taylor var i Grebbestad under lördagen för att gästa nordiska mästerskapen i ostronöppning.

Den mångåriga erfarenheten av ostronöppning visade sig dock inte räcka hela vägen fram när det skulle göras på tid.

– Jag kan inte ta ett nederlag på det här sättet, det är bara att hoppa upp på hästen igen, säger han.

Under lördagen var stjärnkocken Tareq Taylor, känd bland annat för att ha vunnit ”Kockarnas kamp”, på plats i Grebbestad för att delta i den öppna klassen i nordiska mästerskapen i ostronöppning.

LÄS OCKSÅ: Tareq Taylor vinner ”Kockarnas kamp” 

Taylor debuterade i tävlingssammanhang och trots att han öppnat otaliga ostron i sin mångåriga karriär som kock visade sig tidspressen sätta käppar i hjulet för honom.

– Jag gjorde jag en jättetabbe och tappade två ostron och man får inte plocka upp dem när man tappat dom. Så när jag skulle presentera brickan för juryn så saknades det ett ostron och då fick jag 30 sekunders tilläggstid, så att jag missade semifinalen. men inte med mycket, bara två sekunder. Hade jag inte saknat ett ostron hade jag varit topp 3, säger han.

Ska ta revansch nästa år

Men Tareq har fått blodad tand och planerar på att finslipa sina färdigheter och ta revansch redan nästa år.

– Jag har redan anmält mig, då ska jag ha min revansch, säger han och fortsätter.

– Jag får komma tillbaka och visa att jag inte tappar ostron varje gång. Jag kan inte ta ett nederlag på det här sättet, det är bara att hoppa upp på hästen igen.

Tareqs mångåriga erfarenhet av ostronöppning visade sig inte räcka hela vägen fram när det skulle göras på tid.Foto: Yeko Photo Studio/Colourbox

Västsvenska ostron bäst i världen

Och stjärnkocken sparar inte på krutet när han förklarar sin kärlek för de Bohuslänska ostronen.

– Jag kan säga så här att det inte finns ett ostron i världen som är godare än de ni har här. De här ostronen har en fisk och skaldjursmak i sig som inte finns i några andra. Det finns en sötma som i en pilgrimsmussla, en bra struktur, en härlig beska och de är riktigt fylliga. Helt underbara. Riktigt, riktigt goda.

Vad är dina bästa ostronöppnar-tips?

– För det första ska man ta det lugnt och inte vara stressad. Man ska visa ostronet den respekt det förtjänar, det tar några år innan det är ätbart och det behöver inte vara över på några sekunder.

– Sen gäller det att ha bra verktyg och så ska man komma ihåg att skydda händerna. Jag tycker vanliga trädgårds- eller bygghandskar funkar jättebra. 

Hur föredrar du att äta dina ostron?

– Jag tycker de är godast som de är, när de är så här goda så behöver man inte ens citron. Vill man lyxa till det så kan man äta dem med gurka, citron och vodka. De smakerna fungerar kanon till ostron.

Källa: https://www.expressen.se/gt/stjarnkockens-stora-ostron-besvikelse/

kommentarer