Stock­holm inte staten

Opinion

Stat­liga myn­dig­heter bör ut­lo­ka­li­seras från Stock­holm. tyc­ker stats­mi­nis­ter Ste­fan Löfven och ci­vil­mi­nis­ter Ardalan Shekarabi i ett ut­spel i Stock­holms­tid­ningen Dagens Nyheter.
De senaste åren, för att inte skriva de­cen­ni­erna, har en allt hög­re an­del av de stat­liga jobben kon­cen­trerats till Stock­holm. Det gäller ända se­dan en ti­digare våg av ut­lo­ka­li­sering av stat­liga verk på 1970-talet. Inte ens nya stat­liga myn­dig­heter har i nå­gon större ut­sträckning lo­ka­li­serats till an­dra orter än hu­vud­staden, trots att det borde vara en­klare än att om­lo­ka­li­sera myn­dig­heter med kan­ske flera hund­ra an­ställda.
Dess­utom, och på sätt och vis all­var­ligare än att över hälften av alla stat­liga verk har hu­vud­kon­toret i hu­vud­kom­munen, har många myn­dig­heter cent­ra­li­serat sin verk­sam­het och dragit in lo­kal­kon­tor i små­kom­munerna. Det gäller sär­skilt Ar­bets­för­med­lingen, För­säk­rings­kas­san och Skat­te­ver­ket, som alla har haft en or­ga­ni­sa­tion med många lo­kal­kon­tor.
To­talt är de stat­ligt an­ställda bara drygt fem pro­cent av alla ar­bets­till­fäl­len i landet. Uppsala län är en vin­na­re, där över elva pro­cent av sys­sel­sättningen är stat­liga jobb, me­dan Hal­land Kronoberg och Kal­mar ligger sämst till med bara drygt tre pro­cent stat­ligt an­ställda.
30 pro­cent av alla stats­an­ställda jobbar i Stock­holms län. Det visar att många jobb borde ut­lo­ka­li­seras, om en bätt­re rätt­visa ska nås.
För staten borde det vara

Läs mer här: Stock­holm inte staten

kommentarer